Logo - www-parentium.com
Frigoservis Šime - klima uređaji

Poreč: Prometna problematika na aktualnom satu

Nensi Beato Baturić (IDS)
29.11.2021. (12:51)

Napisala: K. Flegar
Snimio: D. Požarić

- Postoji li mogućnost izrade prometnog elaborata za novu organizaciju i uređenje prometa u Kukcima i Novoj Vasi?, zanimalo je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Nensi Beato Baturić (IDS).

Vijećnicu je na to pitanje potaknulo povećanje broja stanovnika i prometa u spomenutim naseljima, a od pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav Marina Poropata dobila je potvrdni odgovor. Poropat je napomenuo da će u dogovoru s Mjesnim odborom Nova Vas pronaći najbolje rješenje te da je prometni elaborat posebno potreban za stari dio naselja, gdje su ulice jako uske i nepregledne. Spomenuo je i „svakakvu gradnju u Kufcima“ te da suglasnost na elaborat daje Policijska uprava istarska, a odluku o eventualnom preusmjeravanju prometa ili zatvaranju dijela neke ulice donosi Gradsko vijeće.

Na evidentni problem brzine prometa u naselju Šušnjići, kroz koje prolazi prometnica i razdvaja ga na dva dijela, ukazala je Karla Žužić (IDS). Kazala je da mještane to muči već dugi niz godina, na upite poslane Policijskoj postaji Poreč odgovore nisu dobili, a kad su na odgovorima insistirali, rečeno im je da to nije u ingerenciji porečke policije. Postavljanje pješačkog prijelaza, prometnih znakova za ograničavanje brzine vožnje kroz naselje ili fiksne prometne kamere za kontrolu brzine, kakva je postavljena u naselju Kadumi, navela je kao moguća rješenja i pitala jesu li ostvariva.

- Prilikom nedavne rekonstrukcije ceste nije predviđen pješački prijelaz koji je nužan s obzirom da je komunikacija narušena i opasna. Neprimjerene brzine učestala su pojava u naselju u kojem ima djece i osoba starije životne dobi, i samim time njihova je sigurnost ugrožena. Povezanost dviju strana naselja nužna je prije svega zbog zbrinjavanja komunalnog otpada, jer je sabiralište u starom dijelu naselja. Osim toga, stanovnici imaju polja koja svakodnevno obrađuju, pojasnila je Žužić.

Gradonačelnik Loris Peršurić je rekao da ovaj problem nije u ingerenciji Grada, već Županijske uprave za ceste. No, i u drugim takvim slučajevima Grad je izradio prijedlog elemenata zaštite ili sigurnosti, uputio ga ŽUC-u za dobivanje suglasnosti i potrebnih financijskih sredstava te na koncu sam financirao rješenje. Isto će se poduzeti i za Šušnjiće koji bi trebali dobiti ne samo pješački prijelaz, već i druge potrebne elemente za veću sigurnost mještana, poput treptajućih svjetala. Što se kamera tiče, Peršurić je rekao da je Grad, na prijedlog građana i MO-a, zatražio od policije njihovo postavljanje na više mjesta, uključujući zaobilaznicu i još nekoliko kritičnih točki, a zasad su odobrene u Kadumima i Stranićima. Inicijativa vijećnice je prihvaćena i biti će proslijeđena ŽUC-u.

Azra Brođanac (IDS) pitala je u kojoj je fazi izgradnja ceste prema starom molu u Červar Portu. Naglasila je da se radi o značajnom zahvatu za ovo naselje i da bi stanovnici očekuju dodatna parkirna mjesta, što je velika potreba tijekom ljetnih mjeseci.

Resorni pročelnik Marino Poropat je podsjetio da je u skladu s tamošnjim urbanističkim planom uređenja i na temelju zahtjeva MO-a Červar Porat, Grad krenuo u realizaciju te ceste s pripadajućim parkingom. Do sada je napravljen idejni projekt, ishodovana je lokacijska dozvola i trenutno se rješavaju imovinsko - pravni odnosi. „Očekujemo da će kroz sljedeće razdoblje i oni biti riješeni, a onda slijedi građevinska dozvola i sami radovi“, zaključio je Poropat.

Karla Žužić (IDS)
Karla Žužić (IDS)
Azra Brođanac (IDS)
Azra Brođanac (IDS)