Logo - www-parentium.com
Mađioničar Albin - iluzionist

Stotine mladih sudjeluju u kreiranju Programa za mlade 

Radionica za mlade u Istarskoj sabornici
27.09.2021. (09:37)

Koje su potrebe mladih u Poreču, koje im se mogućnosti pružaju i što vide kao potencijalna rješenja bile su teme radionice Dijalog donositelja odluka i mladih „Mladi feat. Grad“ održane prošloga tjedna u Istarskoj sabornici. Dio je to projekta „Poreč:(G)rad s mladima“, odnosno procesa izrade Lokalnog programa za mlade Grada Poreča za razdoblje od 2022. do 2026. godine.

Na radionici je od jutra do poslijepodnevnih sati sudjelovalo pedesetak mladih i donositelja odluka - predstavnika gradske uprave, gradskih ustanova i institucija, škola, udruga te predstavnice Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva i Volonterskog centra iz Pule koji surađuju u ovim aktivnostima Grada. Već je ranije 500 mladih sudjelovalo u on- line anketama, održano je deset fokus grupa, 15 intervjua, dok je aktivnost u Sabornici bila i prilika za raspravu uživo i izravni kontakt.

Okupljenima se pridružio i odgovarao na pitanja gradonačelnik Loris Peršurić. Izrazio je zadovoljstvo time što se s mladima slažu program, prioriteti i aktivnosti za slijedeće razdoblje, kao i mogućnosti da se građani, u ovom slučaju mladi, u njegov rad mogu aktivno uključiti. Rad je bio koncipiran u manje grupe u kojima su mladi mogli razmijeniti ideje i iznijeti svoje viđenje sustava obrazovanja, znanosti i cjeloživotnog učenja, zapošljavanja i poduzetništva, aktivnog sudjelovanja mladih, rada s mladima i održivog razvoja zajednice, socijalne uključenosti, zdravlja i sporta, kulture i slobodnog vremena mladih, te mladih u europskom i globalnom kruženju. Cilj je bio upoznati se s utvrđenim potrebama mladih kao i mogućnostima i potencijalnim rješenjima, koje će doprinijeti izradi završnog strateškog dokumenta.

Zanimljivost je bila da se kroz sve grupe i teme privlačilo pitanje, odnosno potreba bolje informiranosti mladih o aktivnostima koje se odvijaju u svim segmentima u gradu – od zabave, događanja, do mogućnosti daljnjeg usavršavanja, školovanja, traženja sezonskih zaposlenja, te korištenja sportske infrastrukture za rekreativne svrhe. Mladi su istaknuli kako su sadašnji kanali informiranja - web, facebook stranice uglavnom zastarjeli, te bi se obavijesti trebale širiti putem novih komunikacijskih kanala i društvenih mreža koje koriste mladi, odnosno educirati mlade o načinima na koje mogu i gdje pronaći potrebne informacije.

Jedno od pitanja bilo je rad Savjeta mladih, njegova uloga i što bi trebao biti te mogućnosti kako konkretno povezati ovo tijelo sa mladima. Mladi su se izjasnili i o zapošljavanju i poduzetništvu. Većina njih želi naći sezonski posao, dok se u budućnosti vide kao poduzetnici. Jedna od potreba za bolju kvalitetu života mladih pokazala se i prometna povezanost, odnosno prijevoz, pa je iskazana potrebe za biciklističkim stazama po gradu, a dobili su i nove informacije o skorom prometovanju gradskog električnog mini busa.

LPM je o strateški dokument namijenjen mladima, koji za cilj ima poboljšanje kvalitete života mladih. LPM Poreč 2021-2025 temeljni je okvir partnerskog djelovanja svih relevantnih dionika koji mogu utjecati na razvoj potencijala mladih u Poreču. Objedinjava sve potencijale, potrebe, probleme i mogućnosti mladih i za mlade koje su dostupne ili će biti dostupne u lokalnoj zajednici. Ovaj će strateški dokument sadržavati sveobuhvatan strukturni pristup izgradnji uvjeta za kvalitetan razvoj mladih - prioritete, mjere i aktivnosti u svim područjima djelovanja obuhvaćenim Nacionalnim programom za mlade.

Kako je gradonačelnik najavio, održat će se još radionica, a ovaj će strateški dokument proći i javno savjetovanje i odluku gradskog vijeća te konačnu prezentaciju, dok će se Grad nastaviti baviti aktivnostima uključivanja građana u kreiranje bitnih dokumenata i segmenata za njihov život.

Projekt Poreč:(G)rad s mladima, provodi Grad Poreč-Parenzo, u okviru djelokruga rada Upravnog odjela za društvene djelatnosti i uz financijsku podršku Europske unije, kroz program Erasmus +.