Logo - www-parentium.com

Poreč: danas i sutra zatvorena Zagrebačka ulica u sklopu projekta Poreč Living Streets

Izvor: Grad Poreč
24.09.2021. (10:56)

Danas i sutra Zagrebačka ulica u centru Poreča bit će zatvorena za promet u sklopu projekta Poreč Living Streets (Žive ulice).

Od 7 do 23 sata program za današnje i sutrašnje prolaznike u Zagrebačkoj uključivat će radionice, igre, filmove i open stage, a u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam dijele se i sadnice jagode i limunovca.

Projektom se želi ukazati na važnost javnog prostora za kvalitetniji i sigurniji život u gradu te na potrebu planiranja za budućnost punu izazova - od klimatske krize do gubitka bioraznolikosti. Provodi ga Grad Poreč-Parenzo u suraadnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. i Udrugom Zona.

- Puno se toga radi, a istovremeno smo svjedoci kako su gradske ulice i trgovi sve manje prostori susreta. To su prostori koji mogu i moraju obogatiti zajednicu – socijalno, društveno i gospodarski. Kako bi se to postiglo, potrebno je aktivirati ulice, olakšati pristup za pješake i bicikliste i provesti programe koji potiču sudjelovanje naših građana, rekao je gradonačelnik Loris Peršurić.

Petra Počanić iz Zone poručila je kako svjedočimo sve većem nestanku prostora za pješake, bicikliste i prirodu te širenju prostora za automobile i beton pa je stoga potrebno prostor grada planirati sukladno posljedicama takvih promjena.

Žive ulice dio su Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU). (sj)

Izvor: Grad Poreč
Izvor: Grad Poreč