Logo - www-parentium.com

Pothvat koji se dugo čekao: Domaća pita i burek u centru Poreča

Prvi porečki pita bar "Zvrk" na kružnom toku kod "donje" škole
27.07.2021. (13:39)

Piše: Marina Damjan

Nemojte se iznenaditi ako vam u Poreču ovih dana netko donese kutiju pizze, a iz nje izvadi pitu ili burek - naime, Poreč je dobio prvu domaću piteriju ili burek bar "Zvrk" na kružnom toku kod "donje" škole, nedaleko autobusnog kolodvora.

– Krenulo je bolje od očekivanja i jako smo zahvalni za to. Sve što smo planirali uložiti u marketing, preusmjerili smo drugdje, kaže nam Dalibor Rubil, turistički vodič i ugostitelj koji se u Poreč doselio prije 27 godina iz Bosanske Posavine.

Svježe namirnice od domaćih proizvođača

Ističe da tijesto razvlači na licu mjesta, zamrzavanja nema. I nije mu važno naruči li gost "sirov" burek, sirnicu ili burek od sira, samo da je proizvod dobar.

Godinama je pite pripremao doma sve dok ga njegova supruga i poslovna partnerica Sabina Legović, a donekle i pandemija koja je usporila turističke poslove, nije potaknula da ostvari dugogodišnju želju i ponudi gradu nešto svoje.

– Voljeli bismo ljudima pokazati nešto što mi imamo u Posavini, da vratim Poreču dobro koje je on dao meni, zaključuje Rubil.

Najpopularniji je - burek s mesom

Saznajemo da se najviše traži burek s mesom, popularne su i šarena pita i sirnica, a najesen će u ponudu uvesti i krumpirušu. Sve se pite rolaju sa stolnjakom bez pretjerane količine ulja.

Ponosni su i na slatke pite koje se rade sa svježim naribanim voćem iz Kaldira, od jabuke i šljive. U cjelokupnoj proizvodnji oslanjaju se samo na domaće proizvođače, a sir i jogurt nabavljaju od OPG Orbanić.

Stoga, ako željene pite ponekad nema, to je zalog kvaliteti zbog čega vlasnici naglašavaju da se pite, pa makar to bio i jedan komad, slobodno naruči unaprijed.

Vlasnici tijesto razvlače na licu mjesta - zamrzavanja nema!
Vlasnici tijesto razvlače na licu mjesta - zamrzavanja nema!
Najpopularniji je burek s mesom; tražene su i šarena pita i sirnica, a najesen u ponudu dolazi i krumpiruša
Najpopularniji je burek s mesom; tražene su i šarena pita i sirnica, a najesen u ponudu dolazi i krumpiruša