Logo - www-parentium.com
Histris - najveći Istrijan na roštilju!

“Istra pomaže”: akcija za pomoć obitelji Radin iz Zoričići

21.06.2021. (08:55)

Udruga “Istra pomaže” pokrenula je akciju za pomoć obitelji Radin iz Zoričići kraj Višnjana, koja je prije nekoliko dana ostala bez svega što je godinama stvarala. U požaru koji je zahvatio njihovo skladište izgorilo je sve što se unutra nalazilo - radni alat, oprema i mašinerije od kojih žive.

Kako doznajemo od njihovog prijatelja Silvana Bartolića koji im je odmah pružio ruku i alarmirao humanitarnu udrugu čiji je član, šteta koju su Radini pretrpili ogromna je. Gracijano i Mirjana sa svoje dvoje male djece žive isključivo od poljoprivrede, imaju Poljoprivredno-trgovački obrt “Klementina” i proizvode iz svoje kampanje prodaju na štandu u Žbandaju, preko puta groblja. Sad im je potrebna pomoć dobrih ljudi da ponovno stanu na noge i nastave vrijedno raditi, jer teško da će u tome sami uspjeti, objašnjava Bartolić.

- Požar je buknuo zbog neispravnog ventilatora na frižideru.
Šteta je golema. Grube procjene dosežu iznos od preko sto tisuća eura. Udruga sigurno neće moći nadomjestiti sve, ali dat ćemo sve od sebe da pomognemo u najvećoj mogućoj mjeri. Trenutno prikupljamo alat i stvari koje je moguće donirati. Novac zasad ne, sve dok ne dobijemo ponudu za oštećenu ploču na garaži i građevinske radove, poručuju iz udruge “Istra pomaže”.

Udruga je odmah učinila ono što je mogla – angažirala je statičara koji im je već nudio suradnju. Edo Vretenar će, tako, pregledati oštećenu ploču na garaži. Nakon što dobiju njegovo mišljenje, na teren će izaći, kako su rekli – građevinar velikog srca Lisjen Pucar-Lile. Čim dobiju ponudu, javno će obznaniti potreban iznos i službeno pokrenuti akciju sa svim potrebnim dozvolama i računom za uplatu donacija, najavili su.

Od Bartolića doznajemo i da rušenje, srećom, neće biti potrebno, pa će obnova koštati manje od prvotno predviđenog. No, kako bi Radini mogli nastaviti raditi i od svog rada živjeti, nakon obnove će skladište trebati ponovno napuniti alatom i strojevima.

U požaru je uništeno sljedeće:

Pumpa za mošt
Pumpa za filtriranje vina i rakija
Muljača za grožđe – rosfraj
Motorna pila 2 komada
Trimer 3 komada
Škare baterijske za rezanje maslina
Brusilice 4 komada
Aparat za varenje 2 komada
Ubodna pila
Blanjalica
Gedori 3 kom
Bicikle nove 2 komada
Topionik saća
Košnice komplet 60 komada
Bušilice 3 komada
Štemalica Makita
Mašina baterijska za špricanje 3 komada
Rashladne vitrine 3 komada
Alat za pčelarstvo
Kompresori 3 komada
Paleta boca od 0,50l i 1l
Pola palete boca za ulje od 0,25l i 0,5l
Rosfrajne bačve za vino i rakiju više komada
Limeni ormari 2 komada
Razni alati i ključevi
Kariole 2 komada
Novi viljuškar paletar

(kf/dp)