Logo - www-parentium.com

U porečkoj Peškeri otvorena Vinistra, najpoznatija vinska izložba u zemlji

S današnjeg svečanog otvaranja Vinistre u Peškeri (Danilo Dragosavac)
18.06.2021. (18:53)

U porečkoj uvali Peškeri danas je otvorena 27. po redu Vinistra, najutjecajnija vinska manifestacija u zemlji koja se po prvi put održava na otvorenom. Okupilo se 75 izlagača, među kojima 60 vinara.

Prošlogodišnja je berba, po ocjenama stručnjaka, bila iznimne kvalitete. Sajam je otvorio istarski župan Boris Miletić, uz poruku o tome da treba težiti izvrsnosti, jer je upravo to šansa za male. 

-Prvi put smo u lipnju i prvi put na otvorenom, no zanimanje za Vinistru ne posustaje. To potvrđuje da smo jedna od najatraktivnijih vinskih manifestacija u regiji, ali i da su se ljudi zaželjeli druženja uz vrhunska vina. Na najljepši način smo otvorili turističku sezonu u Poreču i Istri za koju vjerujemo da će biti odlična, rekao je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

Čestitajući organizatorima što su uspjeli održati kontinuitet u teškim vremenima, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević istaknuo je ulogu države u stabilizaciji vinskog sektora.

-Ključnu ulogu u prošloj godini odigrao je nacionalni program pomoći kojim je država s 56 milijuna kuna kroz kriznu destilaciju i krizno skladištenje uklonila s tržišta 9 milijuna litara vina, pomogla u očuvanju tekuće likvidnosti i oslobodila skladišne kapacitete za novu berbu. Iako izvoz pada, ohrabruje činjenica da nam u izvozu raste udio vina više cjenovne kategorije i to jasno govori da hrvatsko vinarstvo treba ići, poput istarskog, u smjeru visoke kvalitete, rekao je Kovačević.

Okupljene su pozdravili i Sandra Zokić iz Ministarstva poljoprivrede, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić te Velibor Mačkić, savjetnik predsjednika Republike za ekonomiju. Vinistra je otvorena do nedjelje 20. lipnja. (dp)

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Loris Peršurić (Danilo Dragosavac)
Prisutnima se obratio i gradonačelnik Loris Peršurić (Danilo Dragosavac)