Logo - www-parentium.com
Porsche Istra

Iznad grada: Nakon osam godina, izložba Eugena Varzića na jedinstvenoj lokaciji, na krovu hotela Poreč

Foto: Miroslav Dilberović (preuzeto s Facebooka Eugena Varzića)
18.06.2021. (15:30)

Piše: Marina Damjan

Terasa na krovu hotela Poreč s pogledom na cijeli grad sinoć je prvi put u povijesti zaživjela kao mjesto za kulturu, druženje i plesanje. Porečki umjetnik Eugen Varzić, uz podršku vlasnice hotela Vere Dugandžić i obitelji, otvorio je prvu samostalnu izložbu na domaćem terenu nakon osam godina, pod simboličnim nazivom “Iznad grada”.

Izložena dvadeset i tri portreta nastala tijekom lockdowna

Usprkos poštivanju mjera, sve je proteklo u duhu starog normalnog, uz glazbu Dj-eva Marca Grabbera i Dražena Dobrile. Za odabranih devedeset uzvanika, samo na jednu večer, na terasi krova hotela postavili su dvadeset i tri velika likovna rada koja je Varzić uglavnom naslikao tijekom lockdowna. 

– Kad je počela korona, otkazane su mi sve izložbe i većina projekata. Dobio sam priliku, nakon dugo vremena, biti sam u studiju 24 sata i slikati. Cijeli svijet je stao i u vremenu kad ljudi umiru, imao sam priliku biti na sigurnom u ateljeu, kaže Varzić koji je unatoč pandemiji ostvario iznimno plodnu godinu.

Dugandžić: Terasa hotela Poreč kao novo mjesto za druženje i kulturu

Kroz radionice slikanja koje Varzić vodi i šetnje pasa s prijateljicom Dugandžić potekla je ideja o nekonvencionalnoj izložbi na jedan dan, i to u rooftop prostoru kakav imaju sve svjetske metropole, a kojih u Poreču do sada nije bilo.

Kako kaže Dugandžić, kao žena poduzetnica već odavno u svom hotelu želi napraviti nešto drugačije stoga je 2019. dovršila krovni apartman, a sad je u procesu renovacije terase.

– U gradu mora biti prostora za nešto van uobičajene ponude, za nešto otkačeno, rekla je Dugandžić koja se nada da će krov terase hotela Poreč postati jedno novo mjesto za kulturu i druženje.

Varzić je za navedenu izložbu portretirao članove obitelji i prijatelje, tako što ih je najprije pozvao na fotografiranje, a potom portretirao, odnosno provukao svoju priču na portretirana lica. "Slikam život koji izlazi na naša lica", kaže.

Varzić: Volim realizam zato što ga rijetki mogu raditi

Oduvijek sklon realizmu, potpuno mu se posvetio prije šest godina sa ciklusom “Turning” kad je otišao do španjolskog slikara, posljednjeg velikog majstora realizma Antonia Garcie Lopez, kao i kod Eloya Moralesa, na edukaciju i svladao zahtjevne tehnike slikanja u realizmu koje se, kako kaže, u hrvatskim akademskim umjetničkim krugovima ne podučavaju na način kako je to u Španjolskoj.

Nove inspiracije najradije skuplja na radnim putovanjima. Korona ga nije spriječila u putovanju jer intenzivno komunicira i dogovara nove projekte u Libanonu. Kako kaže, “Samo da putuješ odavde do Grčke već si doživio novi ciklus slika”.

Svestrani Varzić stvara i živi umjetnost od samih početaka na riječkoj likovnoj akademiji 1999. godine. Iza sebe ima više od sto trideset što samostalnih, što grupnih izložbi, u Hrvatskoj i inozemstvu, a povremeno se bavi dizajnom, filmom, ilustracijom, likovnom edukacijom. Ujedno je autor dviju mozaičkih klupa na porečkoj Peškeri, murala Marino Cettina u Umagu, te murala Future freedom u sklopu projekta Vukovar Art.

Umjetnička djela skoro putuju za Dubrovnik gdje će Varzić nakon godine dana odgode zbog lockdowna nadopuniti i otvoriti izložbu 24. srpnja, u jednom od najreprezentativnijih izlagačkih prostora u Hrvatskoji, a i Mediteranu, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Za iduću godinu najavio je veliku samostalnu izložbu u motovunskoj Galeriji pet kula, u kojoj će biti promovirana monografija o Varzićevom likovnom radu, koju će potpisati dr. sc. Vinicije B. Lupis.