Logo - www-parentium.com
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom

Automobili i parkiranje u Poreču: Mogu li prometni redari riješiti baš sve probleme?

18.06.2021. (09:49)

Nehajno (i nepropisno!) parkirani automobili vječna su tema gradskih kroničara, a ovih nas je dana na osvrt potaknuo limeni ljubimac ostavljen na raskrižju parkirališta kod ulaza u Dom zdravlja Poreč.

Nije rijetkost da nam se građani obraćaju sa sličnim fotografijama i informacijama, negodujući zbog prometne nekulture, ali i zbog, kako kažu, nedostatnog broja prometnih redara u čijoj nadležnosti je da ovakve slučajeve kažnjavaju.

Preciznije informacije o kapacitetu te službe zatražili smo od gradske uprave, gdje su nam potvrdili da Grad Poreč u sklopu Upravnog odjela za komunalni sustav ima zaposlena dva prometna redara i jednog voditelja odjeljka prometnog redarstva koji vodi prekršajne i ostale postupke.

-Prometni redari rade u smjenama, te su na terenu sedam dana u tjednu, a dodatnu pomoć u obavljanju njihova posla osigurava specijalno vozilo za premještanje vozila tzv. pauk te nadzorne kamere koje mogu automatski prepoznati prekršaj nepropisno parkiranih, odnosno, zaustavljenih vozila, poput onih na Narodnom trgu koje su trenutno u probnom radu, navode u odgovoru na naš upit.

Valja ipak imati na umu da su kamere i prometni redari tek dio rješenja. I da ih se zaposli još pet - na teret gradskog proračuna, odnosno svih građana, pa i onih koji poštuju prometne propise - pitanje je bi li se time riješili svi problemi. Put do promjene loših navika bitno je dulji i teži, a za uspjeh je potreban i odgoj, i edukacija, i odgovornost, i dobri primjeri - i još mnogo toga. (dp)