Logo - www-parentium.com
Matiani Poreč ležajevi, semerinzi, SKF, FAG, Timken, Corteco, SNR, NTN, Koyo, Ina

Nemet: Ministarstvo znanosti i obrazovanja nema sluha za strukovne obrazovne programe u Istri

18.06.2021. (08:43)

U jučerašnjem iznošenju stajališta klubova zastupnika u Saboru zastupnica IDS-a Katarina Nemet ukazala je na probleme strukovnih škola i tržišta rada u Istarskoj županiji.

Reagirala je na činjenicu kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno odbilo prijedlog rovinjske srednje strukovne škole E. Kumičića za ustrojavanjem novih razrednih odjeljenja u trogodišnjem programu obrazovanja za zanimanje automehatroničar i vodoinstalater, te novog razrednog odjela elektroinstalatera i elektromehaničara, iako za tim zanimanjima postoji znatna potreba na tržištu rada, ne samo u Rovinju već i cijeloj Istri.

-Od ove godine se neće moći upisati ni ekonomski smjer u rovinjskoj srednjoj školi Zvane Črnje, budući da je i on ukinut od strane Ministarstva. Apsurd je tim veći ako se uzme u obzir da s jedne strane Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne odobrava ustrojavanje programa za određena obrtnička zanimanja, a s druge strane Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podupire i stipendira upravo takve programe, putem svog projekta stipendiranja učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima, navela je Nemet.

Smatra da bi Ministarstvo obrazovanja trebalo poduprijeti mlade u odabiru deficitarnih obrtničkih zanimanja jer za njima postoji opravdana potreba na tržištu rada. Naglasila je da na području Istarske županije samo rovinjska srednja škola ima program za navedena zanimanja te bi njihovo gašenje imalo velike posljedice za cijelu županiju.

Pozvala je ministarstvo i ministra Fuchsa da revidiraju odluke kojima učenicima uskraćuju mogućnost upisa smjerova i programa koji im garantiraju mogućnost zapošljavanja u vlastitom gradu i županiji. (ls)