Logo - www-parentium.com
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore

Antonja 2021.: predstavljena najbolja maslinova ulja i vina Rovinjštine

Pixabay
18.01.2021. (12:21)

Rovinjska Antonja na kojoj se u organizaciji Udruge Agrorovinj izlažu vina i maslinova ulja lokalnih proizvođača ove se godine nije obilježila prigodnim okupljanjem i zabavnim programom, već je njezino jubilarno 30. izdanje publici predstavljeno jučer putem emisije na radiju Rovinj FM, a ponovit će se sutra u 8.15 sati.

Na izložbi maslinovih ulja predstavljeno je i ocijenjeno 39 uzoraka, od čega je 31 uzorak svrstan u kategoriju ekstra djevičanskih ulja. Zlatnom medaljom nagrađeno je 11 ulja, a srebrnom medaljom 12 maslinovih ulja. Brončanu medalju dobilo je 5 ulja, dok su počasnom medaljom nagrađena ukupno 3 ulja. Od proizvođača ulja ove su se godine istaknuli Aleksandar Rajić i OPG Juraja Mastilovića, dok je šampionsku titulu odnio Dalibor Milić.

Vegetacijsku godinu obilježile su povoljne vremenske prilike koje su u konačnici rezultirale kvalitetnim urodom ploda maslina na Rovinjštini, a predsjednik Udruge Agrorovinj Kristijan Damijanić istaknuo je da se negativna svojstva najviše ističu kod ulja dobivenih preradom ploda napadnutog maslinovom muhom i ulja s izraženim negativnim svojstvom taloga.

Vina Rovinjštine ocjenjivao je Institut za poljoprivedu i turizam iz Poreča. Prikupljena su 23 uzorka vina, od kojih je zlatnom medaljom nagrađeno 9 vina, a srebrnom medaljom 8 vina.

U kategoriji bijelih i crnih vina proizvedenih modernom tehnologijom pobjednik Antonje s malvazijom istarskom i merlotom je P.O. Vivoda. Među tradicionalno proizvedenim vinima u kategoriji bijelih vina najbolje je ocijenjeno vino malvazija istarska proizvođača Elvisa Prenca, a u kategoriji crnih vina Massimo Mofardin dobio je zlato za merlot.

Velik dio uzoraka po dobivenim se ocjenama svrstao u kategoriju visoko kvalitetnog vina, naglašene sortnosti, izražene voćno – cvjetne aromatike, punog, bogato strukturiranog tijela, te visokog potencijala za daljnje sazrijevanje i odležavanje vina.

– O zaista visokoj kakvoći vina ovogodišnje berbe, osim osvojenih medalja, u prilog govori i činjenica da ni jedan uzorak vina nije eliminiran što je potrebno posebno istaknuti i što je za svaku pohvalu“, dodao je Damijanić.

Posebna priznanja za dugogodišnju suradnju i doprinos u razvoju vinogradarstva, vinarstva i maslinarstva uručena su dr.sc. Mariju Staveru, enologu i profesoru na Veleučilištu u Rijeci, gđi. Antonietti Brunelli Šuran, g. Darku Trojanoviću i Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč.

U čast obilježavanja jubilarne godine, izrađena je i posebna brošura u suradnji Udruge Agrorovinj i Mjesnog odbora Rovinjsko Selo.

Rezutati ocjenjivanja dostupni su na mrežnim stranicama Agrorovinja. (sj)