Logo - www-parentium.com
Frigoservis Šime - klima uređaji

Policija izdala savjete za sigurnost mladih na internetu

14.01.2021. (08:43)

Policija je objavila savjete za roditelje i djecu vezano za sigurnost mladih i prevenciju nasilja na internetu. Istaknuli su kako je ključno da se usvoje navedena pravila ponašanja budući da zbog epidemije koronavirusa djeca koriste internet još više nego ranije - za izradu zadaća, istraživanja, ali i zabavu te komunikaciju s vršnjacima.

Zlouporaba društvenih mreža radi vršnjačkog nasilja i zlostavljanja, ali i izloženost mladih neprimjerenim sadržajima ili medijskoj manipulaciji, povećava osjećaj otuđenosti i fizičku pasivnost, a moguće su i situacije u kojima djeca postaju žrtve kaznenih djela.

Djeca vrlo često nisu svjesna rizika komunikacije s nepoznatim osobama koje se nerijetko lažno predstavljaju, daju netočne podatke o svojim godinama, izgledu, mjestu stanovanja i drugim osobnim podacima, dok djeca tim osobama daju istinite osobne podatke, naglašavaju iz policije.

Prema istraživanju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije provedenog 2017./2018. školske godine, više od 28 posto učenika sedmih i osmih razreda na pametnom telefonu dnevno provodi dva do tri sata, dok je u srednjim školama utvrđeno da 48 posto djevojčica i više od 29 posto dječaka dnevno provodi više od četiri sata na pametnom telefonu. Prema podacima Zavoda, oko 30 posto srednjoškolaca tijekom svakodnevnog korištenja interneta naišlo je na uznemirujuće sadržaje na internetu, dok je od dijela učenika nepoznata osoba zatražila osobne, odnosno intimne podatke ili su doživjeli uznemiravanje i vrijeđanje.

Letak sa savjetima možete naći na linku. (PUI/sj)