Logo - www-parentium.com
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore

HUT: Sigurnost je preduvjet sezone

Pixabay
13.01.2021. (14:26)

Postotak procijepljenosti populacije bit će jedan od važnijih podataka u procjeni sigurnosti destinacija za nadolazeću sezonu, javljaju iz Hrvatske udruge turizma, a ministar zdravstva Vili Beroš procjenjuje da bi Hrvatska mogla do kraja ožujka procijepiti milijun ljudi, odnosno oko 25 posto populacije. HUT prenosi kako bi prema procjenama njemačke vlade do polovice godine trebala biti cijepljena i većina njemačkih građana, što bi potaknulo turistički promet unutar EU te početak oporavka interkontinentalnih putovanja i normalizacije turističkog prometa.

– Hrvatska mora osigurati status i percepciju sigurne destinacije ove godine jer je to preduvjet dolaska turista i uspješne sezone. Procijepljenost građana je ključna, zbog čega je na Vladi ali i na svima nama velika odgovornost. Osobno sam veliki zagovornik cijepljenja jer je to jedini način normalizacije života i ukupnog gospodarstva. Što se tiče turističkih kompanija, standardi sigurnosti su podignuti značajno već prošle godine, što je i omogućilo situaciju da nismo imali slučaj zaraze u komercijalnim objektima cijele sezone. S obzirom na sve dostupne informacije te pripremljenost i odgovornost cijelog sektora, optimistično gledam na ovu sezonu i smatram da Hrvatska ima sve preduvjete da ponovno budemo najsigurnija i najpoželjnija destinacija na Mediteranu, izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Uz cijepljenje, Ministarstvo turizma i sporta najavilo je da će uskoro predstaviti protokole zdravstvene sigurnosti za sve dionike u turizmu, a unutar Ministarstva turizma i sporta osnovan je i poseban savjet za pripremu sezone.

Europska komisija potvrdila program od 202 milijuna Eura potpora za turizam i sport

Europska komisija odobrila je hrvatski program državnih potpora u iznosu od 202 milijuna eura za potporu poduzećima u turističkom i sportskom sektoru koja su izravno pogođena pandemijom koronavirusa. Potpora će se dodjeljivati u obliku jamstava za nove zajmove za obrtni kapital i ulaganja te subvencioniranja kamatnih stopa za nove zajmove.

– Turizam je jedan od najpogođenijih sektora ovom krizom i svaka pomoć održavanju likvidnosti turističkih kompanija je dobro došla, posebno sada u jeku priprema za novu sezonu koju moramo dočekati maksimalno spremni. U tom je kontekstu vijest o odobrenju hrvatskog programa državnih potpora za poduzeća iz turizma i sporta od strane Europske komisije pozitivna i dobrodošla za cijeli sektor. Očekujemo od Vlade, odnosno resornog ministarstva, što prije detalje te mjere kako bi se kompanije na vrijeme mogle pripremiti i na najbolji način iskoristiti odobrena sredstva, rekao je Ostojić.

Najviše noćenja za blagdane u objektima u domaćinstvu, u tijeku rezervacije za tekuću godinu

Kako prenosi HUT, prema podacima Hrvatske turističke zajednice u razdoblju od Badnjaka do 6. siječnja u Hrvatskoj je ostvareno više od 33 tisuće turističkih dolazaka i više od 140 tisuća noćenja. Najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu i u hotelima, a 64 posto noćenja odnosi se na domaće turiste. Vodeće destinacije po broju noćenja bile su Zagreb, Rovinj, Split, Opatija i Poreč. Prema podacima iz pojedinih agencija, rezervacije za ljetni odmor u nadolazećoj sezoni pristižu redovito od prošle jeseni.

Aviokompanije obnavljaju linije s hrvatskim zračnim lukama

Iz Udruge javljaju i da Qatar Airways planira obnoviti linije svaput tjedno između Zagreba i Dohe, od kraja ožujka do kraja svibnja te da je Condor najavio povratak linije Frankfurt - Zadar u ljetnom redu letenja, a prema postojećem redu letenja ovog ljeta prometovat će i prema Splitu iz Dusseldorfa, Frankfurta, Hannovera i Zuricha. Ryanair od lipnja pokreće liniju Napulj - Zadar s dva leta tjedno. Volotea, španjolska niskotarifna aviokompanija s operativnim bazama u Španjolskoj, Italiji, Francuskoj i Grčkoj, planira prometovati na 21 međunarodnoj liniji prema dvije hrvatske zračne luke - Dubrovniku i Splitu.

Promocija Hrvatske u svjetskim medijima

Američki dnevni list USA Today objavio je listu 100 najpoželjnijih destinacija za putovanja u 2021., a Hrvatska se našla na 11. mjestu. Francuska putopisna emisija Echappées Belles nedavno je posvetila epizodu hrvatskim ljepotama, a francusko-njemački TV kanal ARTE nastavio je s promocijom Hrvatske prikazivanjem hrvatske riječne baštine u emisiji La Croatie au fil des eaux. Hrvatska se spominje i na portalu Travel Daily News na kojem se među najljepšim lokacijama snimanja američke serije Below Deck našao i Dubrovnik. (sj)