Logo - www-parentium.com

Prijateljstvo SKD-a Oljka i Lipa: Porečki mališani doznali tko je Videku napravio košuljicu

06.12.2019. (14:43)

Višegodišnje prijateljstvo između slovenskih kulturnih društava Oljka iz Poreča i Lipa iz Dubrovnika, u suradnji s gradskim Društvom Naša djeca i Pučkim otvorenim učilištem, donijelo je porečkim mališanima na dar lutkarsku predstavu “Tko je Videku napravio košuljicu”. U jutarnjim su satima danas kazalište u dva navrata ispunili dječji žagor, pljesak i smijeh. Predstavu je pogledalo i ponešto naučilo 450 djece iz dječjih vrtića Radost, Paperino, Crvenkapica i 101 Dalmatinac te učenika drugog razreda Osnovne škole Poreč.

Pred njima su na pozornici, uz pomoć svojih lutaka, jednostavnu i toplu Videkovu avanturu ispričale Tanja Cizej Baletić i njena 11-godišnja kći Eva. Priču je Fran Levstik, jedan od najznačajnijih slovenskih pisaca 19. stojeća, napisao davne 1877. godine. Od tada su je zavoljele brojne generacije djece. Nevjerojatno je koliko je ona još uvijek privlačna, a zahvaljujući dubrovačkim lutkaricama i aktualna. Skromni dječak Videk najmlađi je od sedmero braće i uvijek dobiva iznošenu košuljicu. Kad se njegova košuljica u igri podere, novu mu poklanjaju priroda i njena stvorenja koja on toliko voli i uvijek im spremno pomaže. Ovca mu daruje vunu, trnoviti je grm isprede u nit koju pauk isplete u tkaninu, rak je izreže, a ptičica pretvori u sjajan nov odjevni predmet. Dio teksta je za predstavu prilagodila Tanja Cizej Baletić, pa je uz važne univerzalne poruke o poštivanju prirode, suosjećajnom i solidarnom odnosu prema svima, a posebno onim slabijima, naglasak stavljen i na recikliranje i čuvanje okoliša zdravim i čistim. Mlada je publika doznala i da je drugi dio prije tridesetak godina potpisao Boris A. Novak, a songove Jerko Novak.

Slovensko kulturno društvo Lipa sa svojom je lutkarskom sekcijom već gostovalo u Poreču te je u Circolu lani izvedena predstava “Maca Papučarica”. U lijepoj suradnji, koju će nastaviti razvijati i u budućnosti, i članovi porečke Oljke su posjetili Dubrovnik te su se na izložbama predstavili ukrasnim i uporabnim predmetima od filcane vune iz svoje kreativne radionice. (Napisala i snimila: Kristina Flegar)