Logo - www-parentium.com
Frigoservis Šime - klima uređaji

Vajka bizeri: sredinom mjeseca izlazi kalendar Jurina i Franina za 2020. godinu

Jurina i Franina 2020.
06.12.2019. (11:31)

Brodogradnja u Puli od Histra do propasti Uljanika, istarski protestant Matija Vlačić Ilirik, osnivač Čakavskog sabora Zvane Črnja, svećenik Božo Milanović i njegov doprinos sjedinjenju Istre s Hrvatskom neke su od tema novog izdanja istarskog narodnog kalendara Jurina i Franina koji će svjetlo dana ugledati za desetak dana.

Popularni godišnjak za 2020. godinu donosi i više zanimljivosti, kao npr. o najvećoj i najdubljoj jami u Istri, o istarskom vampiru i o biciklističkom trkalištu u Puli.

Nakladnik je kao i prošle godine Errata corrige iz Poreča. Glavni i odgovorni urednik je Drago Orlić, u uredništvu su Vanesa Begić, dr. sc. Slaven Bertoša, Robert Buršić, dr. sc. Darko Dukovski, Drago Orlić, dr. sc. Ivona Orlić, Milan Rakovac, Mirjan Rimanić, dr. sc. Evelina Rudan i Davor Šišović.

Pomoćnik urednika i lektor je Vlado Mandić, likovni urednik je Vladimir Bugarin, a tiskar Grafomark Zagreb. Izdavanje sufinancira Upravni odjel za kulturu Istarske županije.

Prvi “Jurina i Franina, narodni koledar za Istru” izašao je u Trstu 1922. te se kroz sve mijene prošloga stoljeća, s različitim urednicima i nakladnicima održao do danas.

Nakon godina u nakladništvu buzetskog Reprezenta s glavnim urednikom Miroslavom Sinčićem, izdavanje je lani preuzela porečka kuća Errata corrige, a uređivanje Drago Orlić sa suradnicima.

Naslovni likovi, dva trda Istrijana, jezikom malog čovjeka prate zbivanja u velikom svijetu. Dvojac je rođen u dijalozima koji su se objavljivali od 1871. u Našoj slozi. (sj)