Logo - www-parentium.com
HAK Auto-klub Poreč

U Galeriji Zuccato otvorena izložba fotografija Renca Kosinožića “Ferijade”

06.12.2019. (08:07)

Izložba fotografija “Ferijade” Renca Kosinožića otvorena je u petak (5. prosinca) navečer u Galeriji Zuccato, pred brojnim njegovim sugrađanima, prijateljima i obitelji, posjetiteljima koji prate umjetnost, njeguju uspomenu na njega i cijene njegov rad.

Za ovu su prigodu izabrani i prikazani radovi s motivima starih kjuka (kvaka), ključanica, ručki i kračuna, željeznih ukrasnih i(li) uporabnih detalja na drvenim portunima, prozorima, brodskim i kućnim vratima – svega onoga što su izradile vješte ruke majstora kovača, a našlo se u objektivu renomiranog profesionalnog fotografa iz Nove Vasi kraj Poreča.

Nastavak je to projekta “Sjećajući se R. K.” kojim, prema ideji književnika, publicista i Rencovog prijatelja Drage Orlića, porečko Pučko otvoreno učilište već nekoliko godina organizira po jednu tematsku izložbu godišnje (Posvuda; Moje more; Magla, magla, Maglina…). Svaki put publika ima prigodu pogledati 20-ak odabranih fotografija koje svjedoče o Rencovom talentu, bilježenju ljepote i minucioznom dokumentiranju Istre. Kako je i u petak podsjetio Orlić, mogućnosti za buduća predstavljanja su neograničena, jer je iza Renca ostao fundus od čak 70 tisuća fotografija i dijapozitiva te 150 tisuća digitalnih zabilješki.

Uz Orlića, okupljene su pozdravili voditelj likovnih djelatnosti POU-a Sebastijan Vojvoda i ravnateljica ove ustanove Snježana Radetić, koja je i otvorila izložbu. Posebna zahvala za pomoć prigodom izbora i postavljavljanja radova upućena je Rencovoj kćeri Danieli Kosinožić.

- Ferijade predstavljaju jedno od najljepših zanimanja iz tradicije, ono kovača, koje je danas gotovo u potpunosti nestalo zbog novih tehnologija. Pred nama je jedna lijepa i ujednačena cjelina koja nije vrijedna samo fotografski, već i etnografski, istaknuo je Orlić.

Posebno ga veseli, kako je rekao, činjenica da je ova izložba ujedno i podsjećanje na istoimenu prvu Rencovu izložbu kojom je on pokazao da je postao pravi, zreli majstor fotografije. Napomenuo je i da još puno toga ne znamo o ovom autoru, primjerice da upravo on potpisuje fotografije jedne od najljepših monografija o Dubrovniku, koju je izradilo jedno austrijsko poduzeće.

- Mogu vam već otkriti i teme za slijedeće godine - najprije portrete starih Istrijana, koji su bili Rencova velika strast i odlično ih je napravio, a onda će to biti “Furešti svit”, jer je on dosta klatija po svitu i tamo ostvario jako lijepe serije fotografija”, naglasio je Orlić, pozivajući sugrađane da predlože kojoj će ustanovi ove godine pokloniti postav nakon zatvaranja izložbe.

Prošlogodišnje su fotografije, tako, ukrasile zidove porečkog Doma za starije i nemoćne. A ukoliko drugi prijedlozi izostanu, Orlić razmišlja da se Ferijade presele u bolnicu gdje je nedavno silom prilike boravio.

Ravnateljica POU-a Snježana Radetić je rekla da joj je drago što je u povodu desete obljetnice Rencovog preranog odlaska priređena izložba s motivima koji vraćaju njegovim počecima, a većinu prisutnih i djetinjstvu i odrastanju uz neke stare portune u Poreču i okolnim mjestima. Podsjetila je da se radi o posljednjoj ovogodišnjoj izložbi u Galeriji Zuccato, koju u ovo adventsko vrijeme svi zainteresirani mogu posjetiti uživajući i u pregrštu drugih sadržaja organiziranih u obližnjem Parku Matije Gupca. Ferijade je moguće razgledati za radnog vremena galerije, svakog dana od 10 do 12 i od 17 do 21 sat, osim nedjelje i blagdana.

O autoru

Renco Kosinožić, fotograf (Nova Vas kraj Poreča, 2. 5. 1952. - ledenjak Hintertux, Austrija, 26. 10. 2009.). Nakon osnovne škole i Škole učenika u privredi završio je Tehničku školu u Zagrebu, a 1970. počeo je raditi u Poreču kao recepcioner. Od 1972. do 1979. radi kao kompjuterski programer u porečkoj turističkoj tvrtki Riviera (danas Valamar Riviera d.d.), a od 1980. profesionalno se bavi fotografijom. Od 1983. imao je status slobodnog umjetnika kao član ULUPUH-a, a od 1985. bio je i član Zajednice umjetnika Hrvatske te službeni fotograf hrvatske skijaške reprezentacije.

Napisala Kristina Flegar, fotografije Andi Bančić