Logo - www-parentium.com

Flego: Niskotarifne aviokompanije trebaju letjeti i izvan turističke sezone

04.12.2019. (15:59)

– Zatražio sam od predstavnika niskotarifnih aviokompanija kao što su Ryanair, Eurowings i Blue Air, širenje dostupnosti njihovih usluga i na zimske mjesece - cijelu godinu. Mi smo u Istri svjedoci iznimno važne uloge tih avio kompanija u razvoju lokalnih ekonomija i manjih zračnih luka. Niskotarifne aviokompanije omogućile su jeftine letove povezale do tada slabo povezane dijelove Europe i potaknule su kulturu putovanja i turizma, istaknuo je europski parlamentarac Valter Flego na jučerašnjoj javnoj raspravi Odbora za turizam i promet u Bruxellesu.

Flego je svoje tvrdnje potaknuo primjerom obiteljskog putovanja od Milana do Pariza koje je, prema njegovim riječima, prije trideset godina bilo 16 puta skuplje nego danas, dodavši u izlaganju kako i ovakve kompanije bez obzira na tarife moraju prioritizirati sigurnost građana.

Istaknuo je, međutim, da se niskotarifne aviokompanije susreću s brojnim izazovima, uključujući klimatske promjene, dekarbonizaciju prometa i nove zahtjeve potrošača, što povlači i znatno veće troškove te razvoj novih tehnologija. Očekuje da će pitanje održivog prijelaza na obnovljive izvore energije biti riješeno novim Zelenim sporazumom kako bi se izbjeglo povećanje troškova za krajnje potrošače. (sj)