Logo - www-parentium.com
Mobilna pleksiglas pregrada, samostojeća barijera od pleksiglasa, Poreč

Pulska bolnica vrijedna 750 mil.kn uskoro će primiti prve pacijente

Nova bolnica u Puli ( Marijana Banko / CROPIX )
09.10.2019. (08:31) (Izvor:Jutarnji list - Link )

Konačno se vidi svjetlo na kraju tunela kada govorimo o gradnji nove pulske bolnice koja je počela još 2015. godine. Ta investicija teška čak 750 milijuna kuna, koja će iznjedriti sigurno najsuvremeniju i najmoderniju bolnicu u Hrvatskoj, imala je svojih uspona i padova, zastajkivanja u radovima, problem pronalaska građevinskih radnika i tvrtki, međutim, konačno se svim tim mukama vidi kraj.

Naime, prvi pacijenti ući će u novu bolnicu za mjesec dana, i to u laboratorij koji je u završnoj fazi opremanja. Prošli je tjedan dio nove bolnice, odnosno zgrada poliklinike s dnevnom bolnicom i jednodnevnom kirurgijom, dobio uporabnu dozvolu, a sada slijedi opremanje medicinskom opremom pa dozvola za rad nadležnog ministarstva, nakon čega počinje veliko seljenje polikliničke djelatnosti. Najprije će se preseliti odjel dijalize, a zatim dermatologije i fizikalne medicine, a potom cijela ostala dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija. Nadaju se, ako završi opremanje, u prosincu, a nakon tehničkog pregleda drugog dijela bolnice koji je “spojen” za aktualnu zgradu ginekologije, da počinje preseljenje i tog dijela, što podrazumijeva preseljenje čak 1300 djelatnika Opće bolnice Pula. Potom startaju radovi na staroj zgradi ginekologije i rodilišta, koji bi trebali biti gotovi u roku od 10 do 12 mjeseci.

Sve na jednom mjestu

To znači da će do ovog Božića konačno nova pulska bolnica biti na jednoj lokaciji, a da bi idućega trebala biti u konačnosti dovršena. Dosad su, naime, pacijenti morali po medicinske usluge na dvije lokacije - u Zagrebačkoj ulici, gdje se i gradi nova bolnica, te u nekadašnjoj Mornaričkoj bolnici na Verudi, nekoliko kilometara dalje. Zato se pacijenti vrlo raduju da je njihovim mukama došao kraj, tim više što će u novom objektu, osim što je sve zadnji krik tehnologije, biti jednostavno, jer će uistinu biti na jednome mjestu.

Pogledali smo što se događa u okrugu ovog velikog gradilišta i kako teku posljednji radovi oko šminkanja i opremanja prostora. Još je uvijek zgrada dnevne bolnice okružena ogradama, koje bi se trebale ukloniti vrlo brzo, a unutra radnici sklapaju uredski i drugi namještaj, rade na elektroinstalacijama, unose opremu. Gotovo u potpunosti je opremljen veliki blok operacijskih sala, prostor buduće dijalize, ali i operacijske sale u dnevnoj bolnici. Prostor sada samo čeka neko završno čišćenje, unošenje stolica u čekaonice, namještaja i ležaja. I sve može početi s radom.

Predsjednik povjerenstva za praćenje i realizaciju projekta nove bolnice i državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić kazao je da će to uvjerljivo biti najbolja bolnica u državi, s najboljim tehničkim i tehnološkim rješenjima te aparaturom.

Ukupna investicija u ovu bolnicu bit će ispod procijenjene vrijednosti troškovnika iz 2011. godine. Bez obzira na to što smo morali uvrstiti nove standarde koji su u međuvremenu izašli, i što su građevinski radovi u međuvremenu značajno poskupili, mi ćemo na kraju ipak biti ispod tih 800 milijuna kuna, koliko je bila procijenjena vrijednost investicije te 2011. godine. To je jedinstven primjer u Hrvatskoj kako se može dobro ekonomski i financijski poslovati, i novcem domaćinski baratati. Medicinski kadar će željeti doći raditi ovdje jer će uvjeti biti na visokoj svjetskoj razini, kazao je Plazonić.

Brojni izazovi

Za ravnateljicu bolnice doc. dr. sc. Irenu Hrstić, koja je ujedno zadužena za ovaj projekt, bit će to velika promjena i uspjeh jer je u posljednjih nekoliko godina prošla kroz gradnju bolnice brojne izazove. Njezin zamjenik dr. med. Ivica Fedel posebno je ponosan na nove kirurške sale, koje će pulskoj bolnici dati novu dimenziju. Bit će ih više nego u staroj bolnici, opremljene su najsuvremenijom opremom, moći će pomoću videokonferencije komunicirati sa svojim kolegama iz bilo kojega grada ili države. Nova bolnica imat će 10 sala u takozvanom centralnom operacijskom bloku i još 4 sale u dnevnoj bolnici.

- Sada je pristup salama otvoreniji, a i same sale su zaštićenije. Prije je bilo jako puno boksova i vratiju, a sada imamo puno automatike te je prostor otvoren. Mijenjali smo, dakle, projekt u tom smislu. Isto tako, povećali smo kvadrature sale jer su sada zahtjevi oko opreme puno veći nego nekad. Danas u salama treba puno više aparature, rendgenskih uređaja, ultrazvukova. Nove sale imaju od 50-tak do 67 kvadrata, a aktualne u staroj bolnici na granici su zadovoljavanja pravilnika o minimalnim uvjetima - imaju od 35 do 45 kvadrata. Također, u dnevnoj bolnici imat ćemo još dvije sale za jednostavne zahvate i dvije sale za zahvate u dnevnoj kirurgiji, kaže nam on. Novost je i to da su sve u centralnom operacijskom bloku te da će sve kirurške grane raditi u jedinstvenim bloku.

- Dakle, neće biti po odjelima. Sada imamo osam sala na četiri različite lokacije na različitim katovima. To će značiti da će se moći objediniti struka i nabava za sve operativne struke. Naš je plan da to bude zasebna organizacijska jedinica kako bi se što bolje koristili resursi. To znači i da će se objediniti kadar. Naša je intencija da više sala bude multifunkcionalno, tako da se mogu razni tipovi zahvata tamo i raditi, kaže nam dalje Fedel. Ističe i da će sve operacijske sale biti integrirane kroz centralni operacijski sustav preko servera u sali.

To nam omogućava da te sale komuniciraju sa svim našim resursima, sa svim videozapisima, radiološkim i rendgenskim zapisima, elektroničkim kartonom pacijenta. Dakle, u novim salama možete iz baze podataka povući gastroskopski nalaz, kolonoskopski, radiološki ili, primjerice, CT. I to govorimo o slikovnom nalazu. Također, i postojeći aparati su integrirani u taj sustav. To je sustav za 21. stoljeće i može se nadograđivati, što je iznimno bitno jer su promjene u medicini velike i brze, opisuje nam dalje dr. Fedel nove sale koje će u ovakvom obliku biti jedinstvene u Hrvatskoj.

Nastavite čitati ovdje