Logo - www-parentium.com
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore

Damir Ljubović: Poreč ima tradiciju u košarci koju treba nastaviti

Damir Ljubović, novi predsjednik Košarkaškog kluba Poreč
18.09.2019. (18:50)

Damir Ljubović, odnedavno predsjednik Košarkaškog kluba Poreč, diplomirani je ekonomist pulskog FET-a. Rođen 1974. u Zadru, aktivno se bavio košarkom na poziciji centra i krilnog centra, dvije sezone je igrao za KK Poreč, a igrao je i za KK Zadar, KK Cibonu (u juniorima) i KK Gradine iz Pule. Živi u Višnjanu, otac je troje djece, a radi kao zastupnik jedne renomirane tvrtke.

S promjenom predsjednika uprave, možemo li očekivati promjene i u Košarkaškom klubu Poreč? Koji će biti vaši prvi potezi?

Možete očekivati promjene s obzirom na to da je košarka kod mladih u Poreču postala sport na margini i naša je obveza popularizirati je. Prioritet nam je što više se angažirati na marketingu i privlačenju novih članova jer želimo u idućih nekoliko godina u svim uzrastima, od mini basketa do juniora, imati dovoljno igrača, budući da imamo odlične radne uvjete što se tiče treninga i trenerskog kadra.

Kako je klub organiziran i tko vam sve pomaže u radu?

Klub ima Skupštinu, Upravni i Nadzorni odbor. Izborima održanim početkom lipnja 2019. izmijenilo se nekoliko ljudi. Dio je starih, a dio su novi entuzijasti koji su odlučili izdvojiti svoje vrijeme za volontiranje u košarci. Novi članovi Uprave su Denis Bilić (potpredsjednik), Marina Pavković, Josip Dotto, Branka Poropat, Robert Velenik i Marijan Ritoša. Svi su oni bivši košarkaši ili predstavnici roditelja od kojih očekujem pun angažman.

Planira li klub u nekom trenutku opet okupiti seniorsku ekipu?

Klub nikad nije odustao od okupljanja seniorske ekipe, ali dugoročan problem je u tome što mladi nakon završetka juniorskog staža uglavnom idu na fakultet i igraju za druge klubove ili se zaposle te izgube motivaciju. Osim toga problem je i u financijskim sredstvima jer seniorski pogon iziskuje više financijskih sredstava zbog plaća igračima, troškova natjecanja i viših kotizacija.

KK Poreč se od 2012. godine opredijelio za rad s mlađim sekcijama, je li to zbog želje da se odgoji nova generacija seniora ili zbog nemogućnosti okupljanja igračkog kadra?

Rad s mlađim selekcijama je jako bitan u svakom klubu, a pogotovo u manjem kao što je KK Poreč i tu smo stekli kontinuitet, a imamo i odlične trenere. Iskreno bismo željeli da stasa jedna generacija kao nekoliko prethodnih u povijesti kluba i osigura klubu nastup u seniorskoj konkurenciji. Kvalitetan seniorski kadar se uvijek može okupiti vanjskim igračima, ali za to bi klub trebao veća financijska sredstva te veću podršku sportske zajednice i sponzora.

Kakve uspjehe za sada pokazuju mlađe sekcije? Koliko djece trenira u klubu?

Mlađe selekcije su u svim uzrastima osim juniora koje ne možemo skupiti već godinama. Istaknuo bih mini basket koji je ove godine ostvario treće mjesto u prvoj jakosnoj skupini, dječaci su bili četvrti, pretkadeti peti, a kadeti četvrti u Istri. Trenutno u klubu trenira oko stotinu djece iz područja Poreča, ali i Poreštine. Dosta nam djece dolazi iz Višnjana.

Pula, Pazin, Labin i Rovinj imaju seniorske sekcije koje se natječu u Drugoj ligi Zapad, a Pula ima ekipu i u prvoj ligi. Poreč nije uspio održati seniorsku sekciju u ligaškom natjecanju. Jesmo li ipak više grad nogometa, rukometa i odbojke, s košarkom u drugom planu?

Poreč je oproštajem posljednje zlatne generacije, koja je došla i do kvalifikacija za Prvu ligu, izgubio kontinuitet u stvaranju seniorskih ekipa. Zbog manjka financijskih sredstava došlo je do osipanja igračkoga kadra i do danas nije došlo do konsolidacije u tom smislu. Zbog toga je košarka i pala u drugi plan jer seniorske utakmice privlače više populacije, a samim time i mlade koja žele biti kao njihovi uzori na terenu. Trenutno je situacija takva da je Poreč više grad rukometa, nogometa i odbojke, ali želimo to zajedničkim snagama promijeniti jer Poreč ima tradiciju u košarci koju treba nastaviti.

Mislite li da je zanimanje za košarku u gradu opalo u odnosu na ranija razdoblja, ili mlađi ipak pokazuju određeni interes?

U odnosu na ranija razdoblja sigurno da, no trenutno se razina zanimanja za košarku značajno podiže. Naša Facebook stranica je u jednom danu imala 520 lajkova. U klub se iz dana u dan učlanjuje sve više djece, tako da na treningu najmlađih imamo ponekad i 30 djece. Uz takve brojke se ne bojimo za budućnost kluba.

KK Poreč je klub s tradicijom dužom od 40 godina, i košarka je sigurno ispisala mnogo lijepih povijesnih stranica. Koji su po vama najupečatljiviji trenuci iz 40-godišnje povijesti kluba? Koje je po vama bilo njegovo zlatno vrijeme?

Najupečatljivi trenuci sigurno su samo osnivanje kluba 19. siječnja 1976. godine potaknuto od Edija Jelenicha i nekolicine entuzijasta, a kojem je prisustvovao i poznati košarkaški stručnjak Mirko Novosel. Svakako bih istaknuo ulazak u viši rang godine 1977/78 nakon maestralne igre u Rijeci, te nastup u Hrvatskoj ligi 1978/79 koji je inicirao gradnju dvorane Veli Jože što je omogućilo bolje uvjete za košarku i početak zlatnog doba porečke košarke. Osvajanje Hrvatske lige-zapad 1990. je bio veliki uspjeh kao i kvalifikacije za prvu ligu u sezoni 2004./2005. gdje se klub uspješno nosio s renomiranim prvoligaškim klubovima, što se i danas smatra najvećim uspjehom kluba u povijesti.

Koji su najistaknutiji igrači igrali za klub od njegovog osnutka?

Kroz klub je prošlo jako puno kvalitetnih igrača i teško je nekoga posebno istaknuti, ali igrači koji su ostavili poseban trag su Nenad Ferenčić, Davor Mrdeža, Mirko Potkonjak, Sandro Pilar, Mislav Bezmalinović, Aleksandar Gaćina, Oliver Radolović, Alen Benković. Svi su oni dali svoj doprinos u igri, ali i razvoju kluba. Od trenera moram posebno istaknuti Zdenka Marčinka koji je posvetio dobar dio svog života razvoju košarke u Poreču. Koristim ovu priliku da pozovem bivše igrače i ljubitelje košarke da se aktivnije uključe u rad kluba.

U vaše redove stigao je i novi trener Dairon Thondique Gonzalez iz Kube. Na koji način vidite da njegovo iskustvo može pomoći juniorima? Kakve su reakcije igrača na novog trenera?

Osim Dairona, koji nam je donio veliku dozu kubanskog temperamenta i igračke strasti na trening te su ga svi igrači jako dobro prihvatili, u klubu imamo još dva trenera, Igora Valića i Borisa Miočića, koji se svi jednako zalažu da igračima prenesu što više znanja i iskustva. Sva trojica imaju dovoljno igračkog i trenerskog iskustva da to mogu besprijekorno napraviti uz našu potpunu podršku.

-Rad s mlađim selekcijama je jako bitan u svakom klubu, a pogotovo u manjem kao što je KK Poreč i tu smo stekli kontinuitet, a imamo i odlične trenere
-Rad s mlađim selekcijama je jako bitan u svakom klubu, a pogotovo u manjem kao što je KK Poreč i tu smo stekli kontinuitet, a imamo i odlične trenere