Logo - www-parentium.com
Svijet elektronike - mi znamo s vašim računalom

Prvi studenog krajnji rok za prijavu zračnog oružja C kategorije

18.09.2019. (13:34)

Prvi studenog prošle godine prestao je važiti zakon koji je dio zračnog oružja svrstavao u kategoriju D te ga se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje ni prijava nadležnom tijelu.

U novom se zakonu zračnim oružjem smatraju sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i drugih naprava koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina kroz cijev izbacuju zrno, kuglicu ili drugi projektil. Takvo se oružje sad razvrstava u kategoriju C, pa ga je u roku 8 dana od nabave potrebno prijaviti nadležnom tijelu. Iznimka je oružje za airsoft ili paintball koje je potrebno prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

Policija poziva građane da posjedovanje zračnog oružja prijave policiji u zakonskom roku, odnosno do 1. studenoga 2019. godine. (PUIdp)

Sve oružje i streljivo kategorije C, dakle i zračne puške i pištolji, moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe, kažu u policiji.