Logo - www-parentium.com
Valfresco Direkt

U Kašteliru proslavili pokretanje jasličke grupe

Jaslice su otvorili mali polaznici dječjeg vrtića u Kašteliru
18.09.2019. (18:18)

U Kašteliru je današnje popodne teklo u svečanom tonu - brojni roditelji i mališani proslavili su početak rada područnog odjela jaslica u svom mjestu, koji odnedavno pohađa desetero djece u dobi od jedne do tri godine. Prostor za mališane je uređen na 90-ak kvadrata u prizemlju popularne Kuće Djeda Mraza, gdje imaju i dvorište.

Grupa djeluje kao područni ured jaslica Dječjeg vrtića Radost i zapošljava dvije odgojiteljice te spremačicu.

O značaju područnih jaslica za kvalitetno odrastanje djece govorili su ravnateljica Dječjih vrtića Radost Divna Radola i općinski načelnik Enio Jugovac.

Prostor je uredila porečka tvrtka VEMAR s kooperantima. Radovi su izvedeni u roku, a trošak od 480 tisuća kuna s PDV-om plaćen iz općinskog proračuna. 

Pomogli su i brojni donatori - Multisport iz Pazina, porečka Plava Laguna te tvrtka Špina koja je darovala keramičku i sanitarnu opremu u vrijednosti od 33 tisuće kuna.

Mališani su priredili prigodni program, a među uzvanicima je bila i porečka dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović.

Budući da ima zaseban ulaz, Kuća Djeda Mraza koja se nalazi na katu će nastaviti funkcionirati kao i do sada.

Po načelnikovim riječima, radi se o privremenom rješenju za jaslice koje su stanovnicima prijeko potrebne, dok se u ovoj općini ne sagradi nova zgrada u kojoj će biti i vrtić i jaslice. Taj će se objekt graditi kod igrališta u Labincima, i koštati oko 10 milijuna kuna.

Budući da općina ne može sama financirati izgradnju, čeka na raspisivanje odgovarajućih natječaja europskih fondova te je izvjesno da objekt neće biti sagrađen u idućih nekoliko godina. Općina je naručila kompletnu projektnu dokumentaciju koja bi trebala biti gotova do kraja mjeseca. 

Nakon preseljenja jaslica u novi objekt, prizemlje Kuće Djeda Mraza bit će dodijeljeno na korištenje udrugama i sportskim klubovima koji su za to pokazali interes. (dp)

Nova regulacija prometa

Pokretanje jaslica je donijelo i novu regulaciju prometa u centru mjesta. Ulica ispred Kuće Djeda Mraza je postala jednosmjerna, kao i susjedna ulica, kako bi se oko jaslica povećala sigurnost. Iscrtana je i nova signalizacija oko zvonika i crkve, gdje je zabranjeno parkiranje, a istovremeno su označena nova parkirna mjesta, na za to povoljnijim lokacijama.

Sa svečanosti održane danas popodne u Kašteliru
Sa svečanosti održane danas popodne u Kašteliru
Program je vodila Nika Ružić
Program je vodila Nika Ružić
Prisutnima se obratio općinski načelnik Enio Jugovac
Prisutnima se obratio općinski načelnik Enio Jugovac