Logo - www-parentium.com
Istraalf  Mobile Phone Shop - Bookstore

Koliko vam "opraštaju" fiksne prometne kamere za mjerenje brzine?

Foto: Revija HAK
18.09.2019. (09:23)

Kolika je tolerancija fiksnih kamera za mjerenje brzine na našim prometnicama? To je pitanje koje mnoge vozače zanima pa smo odlučili pitati Ministarstvo unutarnjih poslova, piše Revija HAK. Evo i odgovora iz MUP-a.

Ovisno o propisanoj, odnosno ograničenoj brzini, policijski službenici podešavaju vrijednost brzine u uređaju da bi snimili vozila koja se kreću istom ili većom brzinom od zadane na uređaju.

Najveće dopuštene mjerne pogreške mjerila brzine ne smiju biti veće od ± 3 km/h za brzine do 100 km/h, a iznad te brzine ne smiju biti veće od ± 3 %.

Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 % izmjerene brzine.

Kod procesuiranja prometnih prekršaja nepropisne/nedopuštene brzine mjerodavna je ona brzina koja se dobije tako da se od izmjerene vrijednosti brzine u uređaju odbije vrijednost sigurnosne razlike kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine odnosno mjerne metode.

Treba istaknuti da je ovaj sustav sličan u mnogim europskim državama. U Velikoj Britaniji su kamere prilagođene na 10% + 3 km/h pri svim brzinama pa tako i na onima nižim od 100 km/h.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama definirano je da se kažnjava brzina do 10 km/h veća od ograničenja u naseljenim mjestima, a na cestama izvan naselja kažanjava se brzina veća od 10 do 30 km/h.

Na cestama izvan naselja treba, dakle, sigurnosnoj razlici kamera dodati i brzinu veću od ograničenja do 10 km/h. Podsjetimo, ove godine MUP planira aktivirati novih 59 kamera na 122 lokacije u Hrvatskoj. Dakle, bez obzira na kamere, poštujte ograničenja brzine i prometne propise! (HAK)