Logo - www-parentium.com
Crofish Poreč

Festival pašte u Žminju

19.06.2019. (08:18)

U Žminju je najavljeno novo, šesto izdanje Istarskog festivala pašte koji će se održati za vikend, 6. i 7. srpnja 2019. godine. Ova je godina rekordna po broju izlagača, njih čak više od 30 predstavit će svoje proizvode.

“Šef kuhinje” Pino Kuhar najavio je jelovnik za ovogodišnji Festival pašte koji će u fokusu imati tradicionalne, stare recepte, poput pašta-fažola, fuži i kapuza.

-Ove godine će se za cijenu jednog menija dobiti pjat s čak tri vrste pašte od kojih jedna može biti i slatka, najavio je Pino Kuhar. Stoga će u subotu na meniju biti žgvacet od boškarina, kuhani kiseli kupus s boškarinom i ravioli sa sirom, a u nedjelju šalša s polusuhim mrsom, fuži s tartufima i ponovno ravioli sa slatkim ili slanim sirom. Osim toga moći će se birati i između makaruna sa škorupom, divljom rokuljom i pršutom, te maslacem s kušom (kaduljom) i pršutom, odnosno već spomenuti pašta-fažo.

Na radionicama koje će se održavati svakog dana od 18 do 22 i 30 sati, posjetitelji će imati priliku naučiti pripremati tipičnu istarsku tjesteninu. U Čakavskoj kući u subotu će Darinka Družetić održati predavanje na temu Pašta od pira, dok će u nedjelju posjetitelji moći pogledati predstavu “Ljudi koji su gradili Žminj” dramskog kampa OŠ Vladimira Gortana iz Žminja.

Kad je glazba u pitanju, u subotu nastupaju Irena i Mauro Giorgi Acoustic, dok je nedjelja rezervirana za Duo Bluenote. Izvodit će jazz, pop, rock i latino klasike. (dp)