Logo - www-parentium.com
Nema stop! Zapoštaj si: LaCop!

Poreč u znaku baroka: Ovog vikenda povijesni festival Giostra

Viteški turnir Giostra - Foto: Manuel Paljuh (arhiva)
18.06.2019. (14:15)

Povijesni festival Giostra s nekoliko stotina kostimiranih sudionika održava se ovog vikenda u Poreču, na Trgu slobode i u uvali Peškera. Donosi viteški konjički turnir, povorke u baroknim kostimima, radionice, zabavne programe, predstave i sajam. Tema je povijesno graditeljstvo, a bitna novina trinaestog izdanja Giostre je prebacivanje termina festivala s rujna u lipanj.

Program počinje u petak, kostimiranom povorkom koja kreće s Rive, svečanim otvorenjem u 20 sati u uvali Peškera te vatrenim showom u 22 sata na Trgu slobode.

Subota već od 10 sati donosi zabavni program u kojem će se predstaviti razne udruge, dok u 20 sati kreće mimohod prema uvali Peškera, gdje u 20.30 počinje viteški turnir. Sudjelovat će 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz konjaničkih klubova ali i nekoliko amatera. Publika će biti podijeljena u četiri kontrade, obilježene svojim imenom, i svaka će bodriti po tri konjanika čiji je zadatak osvojiti čim više bodova bacanjem koplja u metu s likom Saracena.

U nedjelju od 10 sati moći će se obići povijesna jezgra Poreča uz kostimirane vodiče, a na rasporedu je i toga dana bogat zabavni program, usmjeren na obitelji i djecu.

-Održat će se kreativne radionice i predstave  u režiji udruge Birikina. U 19 sati na rasporedu je predstava Graškolino, a moći će se posjetiti zabavni park udruge Kaštel, kutak za djecu, plemićki kutak i pokazne radionice povijesnog graditeljstva, najavila je Elena Poropat Pustijanac, kustosica u Zavičajnom muzeju Poreštine.

Festival završava u nedjelju predstavom Spiriti e briganti koja u lapidariju Zavičajnog muzeja počinje u 20.30.

Popratni sajam starih obrta, zanimanja i rukotvorina pod nazivom Fiera franca triduana počinje već u četvrtak, okuplja više od 40 izlagača te se na Trgu slobode održava do završetka festivala. Na njemu će se predstaviti i svih 75 članova Društva prijatelja Giostre, koji su u proteklih godinu dana na radionicama izrađivali različite rukotvorine, košare od pruća i ostale tradicijske predmete.

-Željeli smo predstaviti jedan isječak naše povijesti, a barokna gradnja, velika investicija za tada mali lučki grad, je inspiracija za ovogodišnju Giostru. Na sajmu ćemo imati pokazne graditelje koji će predstaviti tradicijsku gradnju. Pučani plešu, glumci glume, mačevaoci mačuju, ovih dana su svi članovi Društva na nogama i pripremaju se. Nadam se velikoj posjećenosti, rekla je novinarima Elena Uljančić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine.

Uljančić je izrazila zadovoljstvo činjenicom da neke turističke agencije porečki povijesni festival nude kao dio svojih aranžmana, pa tako dolazak u Poreč ovim povodom planiraju i gosti iz Španjolske.

-Mislim da je ovaj termin dobar, nakon Tijelova koje tradicionalno okuplja veliki broj turista, najviše iz Bavarske, Austrije i Italije. Pružit ćemo svima malo drugačiju atmosferu. Pozivam sve da nam se pridruže u druženju i zabavi, i učenju o našoj povijesti i tradiciji, poručio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Na sajmu sudjeluju udruge Društvo prijatelja Giostre, USB Poreč, Udruga kolekcionara starina i hobista Poreč, Istarska web tržnica, Mačevalački klub Špada, Povijesna udruga Kaštel  iz Svetvinčenta, Udruga Birikina iz Pule, zagrebačka udruga Nobiles de Croatia, IWT, Pučani Kaštela Vrsar, Associazione della Rocca iz talijanskog Monselicea, Gruppo tamburi e sbandieratori Associazione Dama Castellana iz Conegliana, I tamburi medioevali iz Cividalea, Gruppo di musica antica Universitas Recens iz Muggie i Zajednica Talijana iz Pirana.

Organizatori Giostre su Zavičajni muzej Poreštine u suradnji s Gradom, Turističkom zajednicom i tvrtkom Studio 053.

Cjelovit program ovogodišnje Giostre možete preuzeti ovdje. (dp)

Subotnja povorka, foto Manuel Paljuh (arhiva)
Subotnja povorka, foto Manuel Paljuh (arhiva)
Elena Poropat Pustijanac, Loris Peršurić, Elena Uljančić, Nenad Velenik i Ivana Štiković na današnjoj presici
Elena Poropat Pustijanac, Loris Peršurić, Elena Uljančić, Nenad Velenik i Ivana Štiković na današnjoj presici