Logo - www-parentium.com
Pogrebne usluge Silentium

Istarska Amazona: Tragom prirodnih ljepota Grdosela, Zelengrada i Črnog Puča

17.06.2019. (11:12)

Obnovljena staza Malenica kod Grdosela, srednjovjekovna utvrda Zelengrad i kanjon Grdoselskog potoka neke su od etapa puta kojim je u subotu krenulo 40-ak lokalnih planinara, u povodu Međunarodnog dana pješačenja, ali i završetka projekta Otkrijmo ljepote prirode.

Stazu Malenica nazivaju i istarskom Amazonom. Izletnicima otkriva ljepote ovog depopuliranog predjela Središnje Istre. Tu se, u neposrednoj okolici Pazina, moguće okupati u jezercu s vodopadom kojeg nazivaju Črni Puč, a vrijedi među ostalim obići i grdoselsku crkvu koja čuva glagoljski ulomak iz 12. stoljeća.

Prigodno pješačenje organiziralo je Planinsko društvo Pazinka iz Pazina, a poduprli Zajednica sportskih udruga Grada Pazina i Turistička zajednica Središnje Istre.

Projektom Otkrijmo ljepote prirode valoriziraju se skrivene ljepote u pazinskoj okolici te promiče obiteljsko planinarenje. Postavljene su klupice, stol i dodatna oprema. Projekt je financirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva putem natječaja Mali projekti u zajednici. (kb)