Logo - www-parentium.com

Demetlika i Daus: Sprema li se privatizacija voda?

18.03.2019. (18:29)

Saborski zastupnici IDS-a Tulio Demetlika i Emil Daus na danas održanoj konferenciji za medije u Puli još jednom su ukazali na moguću namjeru vladajućih da privatiziraju vodne resurse, vodoopskrbnu infrastrukturu i samu vodnu uslugu u Hrvatskoj.

Daus je rekao da je nedavno završen postupak e-savjetovanja po prijedlogu Zakona o vodnim uslugama i dodao kako je nakon analize zakona, uključujući i odgovore na dane komentare i primjedbe, jasno vidljivo da se predlagatelj isključivo ograničio na formalistički pristup, bez ozbiljne analize učinka zakona.

"Zbog toga, ali i dosadašnjeg iskustva državnog upravljanja javnim i općim dobrom, iskazujemo zabrinutost jer se ovim prijedlogom zakona omogućava objedinjavanje postojećih javnih tvrtki za pružanje vodnih usluga – vodoopskrbe i odvodnje. Ono što već sada moramo znati jest je li to prvi korak ka njihovoj privatizaciji", istaknuo je saborski zastupnik IDS-a.

Daus se dotaknuo i uloge lokalne samouprave koja je po njegovim riječima u cijelosti umanjena jer je prijedlogom zakona predviđeno da Vlada ima stvarnu nadležnost za odlučivanje o obavljanju ove djelatnosti. Podsjetio je da je HDZ-ova Vlada u mandatu 2007.-2011. već pokušala privatizirati vode, ali je odustala tek nakon snažne reakcije i protivljenja Hrvatske biskupske konferencije.

Demetlika smatra važnim istaknuti da nije provedena nikakva, a kamoli ozbiljna analiza učinaka zakona na projekte koji su u tijeku i u pripremi. Nadalje, saborski zastupnik IDS-a smatra da tajming, kao i rokovi implementacije zakona nisu opravdani stvarnim razlozima već da su stvarne okolnosti grubo zanemarene. Uz to, dodaje Demetlika "ne smijemo zaboraviti jednu bitnu činjenicu - da građani Istre svojim sredstvima grade i održavaju infrastrukturu vodoopskrbe i odvodnje i da nije bilo istarske solidarnosti danas ne bismo bili na tom postotku pokrivenosti vodoopskrbom i odvodnjom".

Podsjetio je da će se krajem tjedna, preciznije u petak 22. ožujka obilježiti Svjetski dan voda, dan kad se u cijelom svijetu ukazuje na važnost i na dostupnost pitke vode te održivog upravljanja vodnim resursima. "Apeliram na Vladu da se konačno i nedvojbeno izjasni planira li privatizirati vodne resurse, vodoopskrbnu infrastrukturu i vodne usluge", kazao je Demetlika te je zaključio da je Vlada dužna svim građanima dati odgovore na ova pitanja. (Priopćenje za javnost/kb)