Logo - www-parentium.com
Svjetleće reklame, natpisi, pokloni, oslikavanje itd...

Flego: Hrvatski gospodarski model je istrošen, moramo ga hitno promijeniti

Damir Novotny, Anka Mrak Taritaš i Valter Flego
18.03.2019. (07:29)

Kandidati na listi Amsterdamske koalicije Valter Flego, Anka Mrak Taritaš i Damir Novotny osvrnuli su se na konferenciji za medije u Puli na temu zašto 'Hrvatska stagnira i kako to promijeniti'. Povod presici bila je informacija da je Istra prva u Hrvatskoj dosegnula razinu BDP-a iz pretkrizne 2008. godine.

Valter Flego izrazio je zadovoljstvo što su rad i mjere u županiji, gradovima i općinama doveli do takvih konkretnih rezultata. +Nebitno da li govorimo o korištenju EU fondova, izvrsne poduzetničke klime ili razvijenosti poduzetničke infrastrukture, ciljanim smo mjerama i projektima uspjeli pomoći gospodarstvu, rekao je Flego i naglasio: -To nas ne može zadovoljiti kad znamo da bi, ne samo Istra, već i sve ostale hrvatske regije mogle imati daleko sjajnije rezultate da gospodarski model Hrvatske nije u potpunosti promašen.

- Dosadašnji gospodarski model, temeljen na rasprodaji državne imovine i zaduživanju je potrošen i nužno ga je mijenjati. Iz dana u dan Hrvatska sve više zaostaje za ostalim državama članicama EU-a. Po standardu nas prestiže čak i Rumunjska, a kako stvari stoje, za koju godinu postat ćemo lošiji i od Bugarske, kazao je Flego dodajući da su desetljeća nečinjenja i odgađanja nužnih promjena doveli Hrvatsku na samo dno.

- Želimo li naprednu, konkurentu i razvijenu Hrvatsku, kao prvo moramo imati jasne strateške ciljeve. Nadalje, trebamo se usmjeriti na istraživanje, inovacije, investicije i izvoz.

- U svemu tome, može nam direktno pomoći Europska unija. Hrvatska danas samo iz ESI fondova na raspolaganju ima gotovo 80 milijardi kuna, koje moramo maksimalno iskoristiti kako bi se stvari u Hrvatskoj konačno preokrenule i pokrenule. Imamo pet godina da pokažemo lice napredne Hrvatske!, zaključio je Valter Flego.

– Hrvatska stagnira desetljećima, naglasio je Damir Novotny dodajući da se odlučio odazvati pozivu Amsterdamske koalicije upravo kako bi pomogao promijeniti smjer ekonomskih politika Hrvatske. - Hrvatske ekonomske politike već više od dva desetljeća su izuzetno konfuzne i dovele do stanja da je Hrvatska jedna od najlošijih zemalja EU-a po ekonomskim pokazateljima, kazao je Novotny koji smatra da je Hrvatska nažalost i najlošija u EU po pitanju perspektiva.

- Mladi odlaze jer u Hrvatskoj nemaju perspektivu, a nemaju perspektivu jer Hrvatska nema adekvatne ekonomske politike, rekao je Novotny dodajući da je Istra svijetli primjer u Hrvatskoj gdje je osim turističkog sektora izuzetno razvijeno malo i srednje poduzetništvo. To je plod dobrog upravljanja i to mora biti primjer svim regijama u Hrvatskoj, kazao je Damir Novotny.

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš naglasila je važnost izlaska na europske izbore te na važnost strateškog planiranja razvoja. - Strateško razvijanje ne stanuje u Vladi, jer ova Vlada ima politiku nezamjeranja i jednostavno neće niti želi provesti ikakvu reformu, kazala je predsjednica Glasa te je zaključila kako:

- Posebno je zadovoljstvo biti danas u Istri i ukazati da je to danas naša najrazvijenija regija. Ali ona to nije postala preko noći, to je dugi niz ulaganja i pametnog upravljanja. Mi u Amsterdamskoj koaliciji želimo da i druge regije dahću za vratom Istri! (Priopćenje)