Logo - www-parentium.com
Cafe bar Soggiorno

Jadranko Plenča pobjednik šahovskog turnira u Peroju

18.07.2018. (16:53)

Petu godinu zaredom je u sklopu Perojske fešte održan pojedinačni šahovski turnir. Ne tako davne 2014. godine pokrenula su ga dvojica entuzijasta, Nikola Škoko i Igor Milovac. U vrlo kratkom roku postao je najposjećeniji jednodnevni turnir u Istri i taj primat će mu u dogledno vrijeme teško oduzeti bilo koji drugi turnir. Dobra organizacija, gostoljubivost domaćina i brojne nagrade vrijednih organizatora, Društvo perojskih Crnogoraca 1657 i grad Vodnjan privukli su proteklu subotu 75 igrača i 4 igračice iz tri federacije (CRO, SLO i SRB) u Omladinski dom u Peroju.

O popularnosti perojskog turnira diljem Lijepe naše svjedoči i nastup igrača i igračica iz 20 šahovskih klubova, od Pule do Belog Manastira i Dubrovnika, među kojima 2 GM, 3 IM, 4 FM i 15 MK. Na turniru je nastupilo 18 igrača i 3 igračice mlađe od 18 godina, uglavnom kadeta i kadetkinja.

Subotnji turnir obilježili su velika borbenost i izjednačenost tijekom cijelog trajanja. Nakon 9 odigranih kola švicarca, najviše je uspjeha imao mladi riječki IM Jadranko Plenča (Šk Liburnija, Rijeka) osvojivš 8 bodova i u svom prvom nastupu slavio u Peroju. Cijeli turnir igrao je čvrsto i sigurno, prepustivši protivnicima samo dva remija. Drugo mjesto s pola boda zaostatka osvojio je njegov klupski kolega, GM Ognjen Jovanić. Neplanirani poraz u 5. kolu od MK Nikole Vukovića udaljio ga je od najvišeg mjesta pobjedničkog postolja, pa se na kraju morao zadovoljiti 2. mjestom. Na diobi 3. mjesta našli su se IM Robert Lončar (Šk Petar Sedlar – Pepe, Kaštel Novi) i FM Ivan Bender (Šk Dubrovnik) s po 7 osvojenih bodova pa su dodatni kriteriji kreirali ukupni poredak. Tako je Lončaru pripalo treće, a Benderu četvrto mjesto.

Od 5. do 8. mjesta s po 6½ bodova plasirala se skupina od četiri igrača. Peti je IM Miroslav Žufić (Šk Pula), šesti GM Nenad Ferčec (Šk Pula), sedmi FM Ivan Vihor Krsnik Čohar (Šk Pula), a osmi FM Mario Muškardin (Šk Lošinj, Mali Lošinj). Dalje slijede MK Damir Mravunac, Pjerino Jurman, MK Milan Marčeta, MK Nikola Vuković, MK Renato Licardo i Jakub Mrkaljević 6, MK Enrico Ghersinich, FM Adriano Voscilla, Dušan Zorko, MK Roberto Jurman, Borislav Ranogajec, MK Boško Vasić, Antun Ožvald, Tomislav Okrugić, Andrija Jergović, MK Igor Fattorich i MK David Mrđen 5½ bodova itd.

Pobjednici u ukupnom poretku nagrađeni su slikama Peroja, medaljama i novčanim nagradama. Šahovskom literaturom, medaljama i slatkim poklonima nagrađena su tri najuspješnija mlada igrača: 1. MK Enrico Ghersinich (ŠK V. Gortan, Poreč) 2. Bruno Purini (ŠK V. Gortan, Poreč) i 3. Ivan Maravić (Šk Odra, Odra – Novi Zagreb).

Medaljama i novčanim nagradama nagrađena su tri najuspješnija veterana: 1. MK Damir Mravunac (Šk Špansko, Zagreb), 2. MK Milan Marčeta (Šk Uljanik, Pula) i 3. Antun Ožvald (Šk Vodnjan).

Najuspješnija mlada šahistkinja, Lara Putar (Šk Sljeme Agroproteinka, Sesvete) nagrađena je medaljom i slatkim poklonom.

Medaljama su nagrađeni najuspješniji strani igrač, Dušan Zorko (SLO), najuspješnija žena, Mira Soldić, najstariji igrač na turniru, MK Milan Milanović (1932.) te najuspješniji Perojac, MK Dušan Srdić (Šk Vodnjan).

Organizator je slatkim paketima nagradio brata i sestru Putar, Leona i Laru (Šk Sljeme Agroproteinka, Sesvete), osvajače trećeg i prvog mjesta s nedavno održanog kadetskog prvenstva Hrvatske u Trogiru te jedanaestogodišnjeg Marka Forđarinija (Šk Aljehin), koji je na turnir u pratnji obitelji došao iz Pančeva.

Nagrade su uručili dopredsjednik DPC 1657 Mihajlo Škoko i direktor turnira Zvonimir Trošić i obećali da perojski turnir i organizatori na ovome neće stati te su pozvali šahiste i šahistice da iduće godine dođu u još većem broju.

Turnir je bio izvrsno medijski popraćen, a posjetili su ga zamjenik gradonačelnika grada Vodnjan Enea Codacci i glavni tajnik sportske zajednice Istarske županije Matija Červeni. Vesna Živčić iz Duge Rese je fotografski popratila sve bitne trenutke ovogodišnjeg turnira. Sudački dio posla odradili su IA Igor Milovac i NA Giuseppe Ghersinich. (dp)