Logo - www-parentium.com
Ovlašteni servis za vozila marke Volkswagen i Škoda

Počela gradnja Kuće tradicijske gastronomije

Početkom ove godine Općina Tar-Vabriga dobila je na natječaju od Ministarstva turizma pola milijuna kuna za taj projekt. U općinskoj upravi kažu da je vrijednost ove investicije ukupno 3,437 milijuna kuna
18.07.2018. (08:25) (Izvor:Glas Istre - Link )

U centru Tara općinska je uprava započela obnovu stare kuće koja će se do kraja godine, do kada bi radovi trebali biti dovršeni, pretvoriti u Kuću tradicijske gastronomije. Početkom ove godine Općina Tar-Vabriga dobila je na natječaju od Ministarstva turizma pola milijuna kuna za projekt uređenja Kuće tradicijske gastronomije i to u kategoriji "Centar za posjetitelje/interpretacijski centar". Inače, kako doznajemo u općinskoj upravi, vrijednost ove investicije je ukupno 3,437 milijuna kuna s PDV-om. Ostatak, umanjen za pola milijuna kuna, financirat će se iz općinskog proračuna.

Radovi gotovi za šest mjeseci

Izvođač radova, Radnik iz Križevaca, gradilište je otvorio 15. lipnja, s rokom dovršetka od šest mjeseci. Kuća tradicijske gastronomije bit će u funkciji prije turističke sezone iduće godine, do kada će se riješiti opremanje, dozvole i sve ostalo što je potrebno za otvaranje vrata posjetiteljima.

Općina se, podsjetimo, lani u kolovozu kandidirala na javni poziv Ministarstva turizma za odabir projekata i dodjelu bespovratnih sredstava temeljem programa razvoja javne turističke infrastrukture, za što su dobitnici objavljeni pred kraj prošle godine. Sredstva su općini isplaćena iz Fonda za razvoj turizma. Kako nadalje saznajemo u općinskoj upravi, Kuća tradicijske gastronomije, kao dio šireg projekta Eko muzeja maslinarstva, usmjerena je na unapređenje turističke ponude, odnosno stvaranje interpretacijskog centra za posjetitelje kao komplementarnog sadržaja, pogotovo uzme li se u obzir da služi kao početna točka za istraživanje tradicijske gourmet ponude čitavog poluotoka. Projekt podrazumijeva obnovu stare oronule kuće u općinskom vlasništvu, koja će se do kraja ove godine dograditi i zatim prenamijeniti u interpretacijski centar.

Prema projektu o ovoj će se kući moći kušati jela, upoznati tipična gastronomska ponuda Istre, ponešto naučiti iz podataka dostupnih putem multimedijskih izvora, a turisti će, k tome, biti usmjereni na istraživanje i upoznavanje drugih lokacija na poluotoku.

Kuća u devet ključnih cjelina

Kuća će biti podijeljena u devet ključnih cjelina - masline i maslinovo ulje, srdele i inćuni, sir, tartufi, riba, suhomesnati proizvodi, slatko, samoniklo bilje i vino - uz mogućnost nadopune. Kako doznajemo, cjeline će se interpretirati u prvom redu kroz svojstvo okusa, a zatim kroz vizualno/tekstualne materijale, multimediju, interaktivne aplikacije i fizičke eksponate i smjernice za daljnje istraživanje. U konačnici sve će to biti uobličeno u suvenire namijenjene prodaji.

U obrazloženju ovog projekta piše da će Kuća tradicijske gastronomije sadržavati elemente koji će povećati zadovoljstvo posjetitelja boravkom u Istri i podići kvalitetu informiranosti, ali i produžiti sezonu i promovirati potražnju prema zaleđu. Želja je općine da na svom području ovim i brojnim drugim projektima na kojima se radi poveća broj gostiju te da se otvore nova radna mjesta kojima se žitelje, posebice mlade, želi zadržati u svom mjestu. (T. KOCIJANČIĆ)