Logo - www-parentium.com

Zoran Gregorović iz Valamara pobjednik Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera

Zoran Gregorović (prvi s lijeva)
25.04.2018. (16:06)

U Zajednici Talijana u Brtonigli jučer je održano 7. prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2018. u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i uz pokroviteljstvo Turističke zajednice Istarske županije. U eliminacijskom natjecanju sudjelovalo je 28 natjecatelja, među kojima i predstavnici Valamara.

Među 12 natjecatelja plasiranih u polufinale, prvo mjesto u finalu pripalo je Zoranu Gregoroviću iz Valamar Isabella Island Resorta u Poreču. Finalisti su svoje znanje i vještine iskazali u otvaranju pjenušca, ispravku vinske liste, dekantiranju crvenog vina, prepoznavanju vina i jakih alkoholnih pića, pogađanje „na slijepo“ malvazije s četiri zemlje te istakanje magnuma.

-Sommelier je više poziv nego zanimanje jer zahtijeva puno pažnje, vremena i ljubavi u promišljanju o vinima. Potrebno je puno truda, odricanja i vremena za neprekidno usavršavanje i učenje. Ponosan sam na kolegu Zorana – njegov velik uspjeh je i uspjeh svih nas u Valamaru koji s velikom strašću promoviramo i svojim gostima nudimo vina koja imaju izuzetan karakter i jedinstvene su sorte vinove loze, kao što su istarska malvazija, teran, momjanski muškat, plavac mali, istaknuo je Sandi Paris, specijalist pića u Valamar Rivieri.

Gregorović će braniti hrvatske sommelierske boje na sljedećem Svjetskom sommelierskom prvenstvu u Antwerpenu u Belgiji u travnju 2019. godine. Pobjednici nacionalnih natjecanja predstavljaju Hrvatsku na svim europskim i svjetskim prvenstvima u organizaciji ASI-ja, krovne udruge sommeliera svijeta. (dp)