Logo - www-parentium.com

Start i cilj ovogodišnje Rekreativne Parenzane kod Jame Baredine 29. travnja u 10 sati

Rekreativna Parenzana 2017. godine
24.04.2018. (11:24)

Direktor Turističke zajednice grada Poreča Nenad Velenik danas je novinarima predstavio ovogodišnje izdanje rekreativne Parenzane namijenjene biciklistima i ljubiteljima hodanja u prirodi, čime Poreč nastavlja sa akcijom promoviranja outdoor aktivnosti u predsezoni. Velika su, rekao je, očekivanja od gostiju iz Slovenije, Austrije i Italije koji će u Poreču provesti prvomajske praznike. Svi će hoteli, apartmanska naselja i kampovi biti otvoreni, dok je u svrhu promocije rekreativne Parenzane tiskano oko dvije tisuće letaka i plakata. Osim distribucije po recepcijama hotela, apartmana i kampova, članovi Biciklističkog kluba Poreč, inače suorganizator manifestacije, dijelit će letke i turistima na šetnicama Poreča i okolice.

Umjesto iz uvale Peškera, manifestacija će ove godine krenuti iz Baredina kod Nove Vasi (Poreč) u nedjelju, 29. travnja u 10 sati. Razlog promjene trase je, rekao nam je Velenik, u tome što dio Parenzane prelazi preko privatnih parcela čiji vlasnici nisu voljni dopustiti prolaz pješaka i biciklista. Zbog toga će prijevoz do Baredina autobusima biti organiziran u nedjelju u 9:30 sati sa autobusnog kolodvora u Poreču, dok će iz Baredina natrag krenuti u 15:00 sati.

Ovisno o fizičkoj spremnosti, biciklisti imaju na izbor staze dužine 20 odnosno 40 kilometara, dok će hodači trebati prijeći do 10 kilometara. Kotizacije nema. Vozit će se po makadamu, šumskih putovima te manjim dijelom po asfaltu, pa je MTB obavezan, a preporuka je da sudionici nose kacige i ponesu sa sobom rezervne zračnice. Kaciga je obavezna za mlađe od 16 godina. Svi sudionici manifestacije hodaju i voze se na vlastitu odgovornost, a dužni su i pridržavati se uputa redara i prometnih propisa na dijelu trase koji prolazi prometnicama.

Nakon aktivnosti, u Baredinama će za sve sudionike biti organiziran ručak (besplatni grah sa kobasicom i piće) uz zabavni program i mogućnost besplatnog razgledavanja jame te obližnjeg Muzeja traktora.

Za glazbenu podlogu tradicionalno će biti zaduženi Baredinesauri.

Parenzana, nekada popularna uskotračna pruga koja je vijugavo povezivala Trst i Poreč, služila je prvenstveno za prijevoz vina. Danas je ona atraktivna pješačka i biciklistička staza protkana brojnim tunelima i vijaduktima koji bez daha ostavljaju bicikliste, hodače, tragače i trkače.

Najpoznatija istarska staza poziva da biciklijadom ili hodanjem postanete dijelom njezine veličanstvene trase i budete dio manifestacije koja spaja prirodne ljepote i rekreaciju na proljetnom suncu.