Župan Flego: Planirajući proračun EU, dugoročno planiramo budućnost Europe

17.05.2018 15:14
D. Požarić
Istarski župan Valter Flego na zasjedanju Odbora regija u Bruxellesu
Istarski župan Valter Flego na zasjedanju Odbora regija u Bruxellesu
Glavna tema jučerašnjeg, 129. plenarnog zasjedanja Odbora regija u Bruxellesu bila je rasprava o prijedlozima dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. - 2027., na kojoj je sudjelovao i istarski župan Valter Flego. Članovima Odbora regija se obratio europski povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther Oettinger, koji je ujedno želio čuti mišljenja i sugestije predstavnika regija. Naime, prijedlog novog europskog proračuna predviđa rezove u financiranju regionalnog razvoja, ali i smanjenje financiranja poljoprivrednika, čemu se Odbor regija glasno protivi.
Priliku da povjereniku Oettingeru iznese svoje viđenje buduće financijske konstrukcije EU dobio je i istarski župan. Upravo je takvu praksu župan ocijenio kao vrlo važnu smatrajući kako je ona dokaz daEU poštuje načelo supsidijarnosti te želi čuti glas regija.
-Planirajući proračun EU dugoročno planiramo budućnost Europe. Zato je važno da imamo jasne ciljeve i da zajednički njima težimo. Proračun 2021.-2027. treba biti usmjeren na jačanje Europske unije, a za to su nam potrebne jake države članice, istaknuo je istarski župan.
-Od presudne je važnosti, stoga, povećati sredstva za kohezijsku politiku. Upravo politikom solidarnosti smanjuju se razlike između država članica i njihovih regija. Kohezijska politika ima jasnu dodanu vrijednost u stvaranju radnih mjesta, ali i ulaganje u mlade, cjeloživotno obrazovanje, istraživanje i znanost. To je smjer u kojem vidimo napredak Unije, rekao je Flego.
Naglasio je zatim važnost poljoprivredne politike koju ne treba smanjivati, posebno ne u dijelu ruralnog razvoja, jer upravo takvi projekti pružaju priliku manje razvijenim sredinama.
-Proračun mora biti usmjeren na politike koje doprinose jačanju solidarnosti, smanjenju razlika među članicama, kao i daljnjem gospodarskom rastu. Upravo je to uloga kohezijske i poljoprivredne politike za koje treba pronaći dodatna sredstva. Rezultati iz prethodnog razdoblja potvrđuju da su navedene politike itekako učinkovite, zaključio je župan Flego.
U sklopu plenarnog zasjedanja održana je i rasprava s europskim povjerenikom za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiborom Navracsicsem o tome kako kulturne politike mogu ojačati europski identitet. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti