Zavičajni muzej Poreštine obilježava Međunarodni dan muzeja izložbom i pješačenjem

Kultura
17.05.2018 07:17
kb
1
1
Zavičajni muzej Poreštine obilježit će Međunarodni dan muzeja dvodnevnim programom od petka, 18. svibnja. Od 9 do 17 sati u muzeju će se uz besplatan ulaz moći razgledati izložbu "Memorija vode" i lapidarij, dok će se u subotu s početkom u 9 sati održati rekreativno-edukacijsko pješačenje pod nazivom "Nepoznati Červar".
Posjetitelji će moći razgledati izložbu "Memorija vode" nastalu suradnjom kustosice Elene Uljančić i autorskog tima iz Studija Sonda, otvorenu u studenom prošle godine. Izložba je postavljena s ciljem poticanja na promišljanje o važnosti pitke vode, podizanja svijesti o vrijednosti, očuvanju i njenon korištenju, osvješćivanja javnosti o potrebi racionalnog upravljanja i gospodarenja pitkom vodom, upoznavanja javnosti s očuvanom graditeljskom baštinom vezanom uz vodoopskrbu te ukazivanja na potrebu njihove zaštite i čuvanja.
Podijeljena je u tri prostorno odvojene, ali povezane tematske cjeline, koje progovaraju o odnosu prema vodi jučer, danas i sutra. Prvi dio postavljen u prizemlju muzeja čini izložba fotografija Renca Kosinožića s motivima grla cisterni i bunara s područja starogradske jezgre. Ovaj dio predstavlja male, ali dragocjene spomenike prošlosti svakodnevice davnih Porečana koji su podsjetnik o svijetu u kojem su nastali, interakcijama ljudi i ambijenata iz njihova okruženja. Ta ista grla postaju dekorativni elementi skrovitih porečkih dvorišta što je vidljivo i na primjeru umjetničke instalacije uklopljene u grlo cisterne u dvorištu palače obitelji Sinčić – druge tematske cjeline ove izložbe, koja govori o odnosu prema vodi danas. Posljednji dio izložbe čini umjetnička instalacija smještena u Galeriji Sinčić koja otvara pitanje budućnosti vode i odnosa prema njoj.
U prizemlju i dvorištu posjetitelji će moći prošetati lapidarijem, razgledati i proučiti izložene kamene spomenike, natpise i skulpture iz antičkog, srednjovjekovnog i novovjekovnog razdoblja koji svjedoče o bogatoj porečkoj povijesti od 1. do 19. stoljeća. Prema prethodnoj najavi, za grupe posjetitelja od najmanje deset osoba bit će organizirana stručna vođenja.
Subota je rezervirana za rekreativno-edukativno pješačenje pod nazivom "Nepoznati Červar". Pješačit će se od Starog Červara preko Busuje (Porto Bussola) do crkve sv. Ane gdje će za sve sudionike biti osigurana okrjepa. Uz stručno vodstvo kustosa porečkog muzeja, šetači će dobiti brojne informacije o odabranim povijesnim događajima, osobama i arheološkim lokalitetima značajnim za ovo mikropodručje, ali i otkriti prirodne i kulturno-povijesne osobitosti tog dijela Poreštine. (kb)
Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, pokrenulo je 1977. godine Međunarodno vijeće muzeja, a u Hrvatskoj je prisutno već 38. godinu. Manifestacijom se aktualiziraju novi trendovi i zbivanja u muzejskoj zajednici, organiziraju događanja sukladno godišnjoj temi, s ciljem dizanja svijesti o ulozi koju muzeji, osim u svojoj zajednici, imaju u razvoju razumijevanja među kulturama, poticanju suradnje i mira. Stoga muzeji diljem svijeta skreću pozornost šire javnosti na važnost kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i ulogu muzeja u njegovom očuvanju.
Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Poreču financirano je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Poreča.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti