Zaključak STEM konferencije: djeca potaknuta da mozgaju i kreiraju danas, ključan su faktor za održivi razvoj zajednice i gospodarstva sutra

Istra
28.06.2023 08:48
kb
Autor: STEM udruga za popularni STEM
U utorak, 27. lipnja u Znanstvenom vrtu u Puli, u sklopu projekta "STEM udruga za popularni STEM", održana je konferencija na temu "Suradnjom STEM udruga i poslovnog sektora do dodane vrijednosti za održivi razvoj društva i gospodarstva". Svoja znanja, iskustva i mišljenja o aktualnoj situaciji te o potencijalima sinergijske suradnje za dobrobit zajednice izložili su predstavnici značajnih tvrtki, udruga, akademske zajednice, javnog i razvojnog sektora.
Iva Begović ispred Arena Hospitality Grupe govorila je o dodanoj vrijednosti u ponudi usluga za njihove goste zahvaljujući suradnji sa STEM udrugama, odnosno o radionicama robotike te astroradionicama, koje redovito organiziraju za obitelji koje borave u njihovima smještajnim kapacitetima. Na navedeno se nadovezao Andrea Stanković ispred Društva za robotiku Istra, koje dakle aktivno surađuje i s tvrtkama, kako bi se djeci već od najmlađih uzrasta približila robotika te tehničke znanosti općenito, a tu su i brojna događanja za otvorenu javnost koja je udruga provodila tijekom provedbe projekta.
Monika Ivanović ispred tvrtke Infobip d.o.o. govorila je o značajnim inicijativama, koje navedena tvrtka provodi u korist zajednice, u suradnji sa STEM udrugama, poput Infobip Sparks programa, a bilo je riječi i o organizaciji dječjih tech konferencija diljem regije, kao i o projektu Škola budućnosti.
Karin Spiech ispred tvrtke Aquarium Pula d.o.o. govorila je o mnogobrojnim društveno-korisnim aktivnostima uspješne pulske tvrtke, koja upravlja pulskim akvarijem smještenim u obnovljenim utvrdama na Verudeli, a bilo je isto tako riječi o suradnji s udrugom Morskim obrazovnim centrom, čije je obrazovne aktivnosti u funkciji zaštite Jadranskog mora predstavila Žana Moslavac.
Tamara Kiršić ispred Istarske razvojne agencije – IDA d.o.o. istaknula je važnost suradnje realnog i civilnog sektora u ovakvim inicijativama s ciljem razvoja održivog gospodarstva te najavila dodatno ulaganje u povezivanja ovakvog tipa i u budućem Coworking centru u Puli.
Potom su na okruglom stolu uz moderaciju Mojce Tavčar-Benčić iz Agilne agencije pod krošnjama Znanstvenog vrta o pogledu u budućnost, odnosno o izazovima i prilikama za suradnju STEM udruga i gospodarstvenika govorili: Helga Možé ispred Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Anton Pletikos ispred Zajednice tehničke kulture Pula, Branka Antunović-Piton ispred Matematičkog društvo "Istra", Neven Iveša ispred Fakultet prirodnih znanosti pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Milan Ljuba ispred Motortech Consulting d.o.o., Bojan Blagonić – inovator te Vjeran Piršić ispred udruge Eko-Kvarner.
Sudionici su zaključno istaknuli goruću potrebu za suočavanjem s aktualnim društvenim i okolišnim izazovima te naglasili kako se jedino uz učinkovitu suradnju svih dionika te obrazovanje djece, ali svakako i roditelja kao primjer i obrasca ponašanja, može planirati vizija održive budućnosti gospodarstva, ali i zajednice općenito.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti