Za nekoliko dana odgođen prvi let marsovskog helikoptera

12.04.2021 08:10
D. Požarić
1
1
NASA-in rover Perseverance sa sobom je na Mars ponio i prvi helikopter koji će letjeti na površini nekog drugog planeta. Ovoga vikenda trebao se dogoditi taj povijesni let, no prilikom testiranja helikoptera Ingenuity došlo je do manjeg problema, izvijestili su iz NASA-e i Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) gdje je helikopter izrađen, prenosi Bug.hr .
U petak je, naime, proveden jedan od testova letjelice u kojem je ona trebala lagano zavrtjeti svoje rotore, te iz faze "prije leta" prijeći u fazu "leta", gledano sa softverske strane. No, u tom je procesu slijed naredbi koji kontrolira test završio ranije, jer se aktivirao sigurnosni "watchdog timer" kojem je zadaća bila paziti na softverske pogreške.
Telemetrija iz ovog testa stigla je u kontrolu misije kasno u petak navečer, a potom je donesena odluka da će se morati pristupiti reviziji podataka i dodatnoj dijagnostici kako bi se otkrili uzroci ovog problema. Nakon toga NASA će zakazati sljedeći test i potom odrediti točan datum prvog pokusnog leta Ingenuityja. Trenutačno je najraniji datum za to 14. travnja (srijeda).
Iz NASA-e su poručili i kako je helikopter "zdrav i siguran", odnosno u stanju je normalno komunicirati s kontrolom misije i odraditi zadane mu zadatke.
2
2
Prvi povijesni let helikoptera Ingenuity uključivat će vertikalno polijetanje, lebdenje u trajanju između 20 i 30 sekundi na tek metar-dva od tla, te meko slijetanje. Prođe li prvi test u skladu s očekivanjima, NASA-in će tim pokušati i nešto ambicioznije letove, sa sve većim udaljenostima i visinama. Ukupno na raspolaganju za sve testove imaju još nešto više od tri tjedna, koliko letjelica može "preživjeti" na Marsu bez povezanosti s roverom Perseverance.
[yt3]
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti