Veliki interes građana za ulaganje u sunčanu elektranu

19.05.2018 07:48
kb
1
1
U Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima jučer je održana prezentacija prvog projekta grupnog ulaganja u sunčanu elektranu u Hrvatskoj naziva " Križevački sunčani krovovi" . Predstavnici Zelene znergetske zadruge (ZEZ ) prvi su put predstavili inovativni model financiranja sa željom da projekt prije svega podrži lokalna zajednica.
Na krovu centra uskoro će biti izgrađena sunčana elektrana snage 30 kW , koja će se prvi put financirati od strane građana po modelu mikro zajmova. Svaka fizička osoba može postati ulagač davanjem zajma na period od 10 godina, unutar koje će im se ulog vratiti s kamatama.
"Prva dva dana kampanje bila su iznad svih očekivanja. Sve ukazuje na to da će se iznos brzo prikupiti i da će ovaj pilot projekt zaista dokazati da je Hrvatska spremna za novu eru u energetici. Vrijeme je da građani postanu vlasnici i proizvođači električne energije, a ogroman interes za ulaganjem ukazuje da će ljudi osim klasične štednje u bankama radije odabrati projekte od opće društvene koristi", zaključio je Ivan Zoković , voditelj projekta.
Ipak, poručuju ZEZ-ovci, primarni cilj nije samo prikupiti novac za elektranu. Ponude pojedinaca da financiraju veći dio investicije odbijene su jer je ulog maksimalno 10.000 kuna.
"Važno nam je da svaki projekt dobije primarno podršku lokalne zajednice, koja će na kraju najviše od toga i profitirati. Tako je stvar zamišljena. U ovoj računici nitko ne gubi, a za nove naraštaje ostaju izvori čiste energije. Zbog toga smo odlučili da Križevčani dobiju prednost i da minimalno za 20 posto iznosa od ukupno potrebnih 230.000 kuna ulagači budu iz Križevaca i okolice", poručila je Hajdana Rukavina , voditeljica kampanje.
Na pitanja se odgovaralo i poslije službenog dijela prezentacije u Choco baru Hedona , koji je jedan od korisnika centra. U njihovoj crowdfunding kampanji za opremanje kafića je također sudjelovala Zelena energetska zadruga.
2
"Organizatori su kroz informativnu i kratku prezentaciju, a posebno uz uvjerljive odgovore na pitanja publike nakon prezentacije otklonili mnoge nedoumice koje se očekivano javljaju u ovakvim inicijativama. Na prezentaciju sam došao kao potencijalno zainteresiran s jednom određenom dozom skepse, ali nakon prezentacije, prešao sam u krug podržavatelja inicijative", rekao je Križevčanin Andrej Dundović .
"Proizvodnja električne energije ne smije biti povlastica tek nekolicine velikih dobavljača, već pravo svakog čovjeka. Moderna tehnologija omogućava nam da proizvodimo vlastitu čistu energiju u svojim zajednicama. Veseli nas što su građani prepoznali da ne moraju više biti tek potrošači struje", dodala je Marija Tomac u ime Greenpeacea.
Sve potrebne informacije za ulaganje u sunčanu elektranu nalaze se na www.zez.coop/ulaganja . Za sva pitanja građani se mogu obratiti na e-mail ulaganja@zez.coop . (kb)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti