Večeras u Umagu počinje 18. Organum Histriae, koncert u Lovreču sutra u 21 sat

Kultura
20.06.2015 10:47
D. Požarić
Samanta Stell
Samanta Stell
Samanta Stell
Večeras u 21 sat u Župnoj crkvi u Umagu otvara se 18. Međunarodni orguljski festival Organum Histriae. Na svečanom koncertu nastupit će istarska flautistica Samanta Stell i talijanski orguljaš Nicolò Sari.
Njihova suradnja ostvarena je inicijativom produkcije festivala Organum Histriae s Međunarodnim orguljskim festivalom Gaetano Callido u Veneciji. Tako će koncert ovih glazbenika biti ponovljen u Veneciji u prosincu ove godine.
Nicolò San Trovaso
Program umaškog koncerta pod nazivom Organ in the Wind donosi izuzetan spoj flaute i orgulja kroz djela talijanskih baroknih majstora. Orgulje umaške Župne crkve koje je 1776. izgradio Francesco Dacci, idealan su instrument za izvedbu repertoara kojeg su priredili Stell i Sari. Umaška crkva odzvanjat će tako sonatama Leonarda Vincija,  Giuseppea Sammartinija i Niccolòa Morettija, te koncertom Antonija Vivaldija. I Samanta Stell i Nicolò Sari diplomirali su na istom Konzervatoriju - B. Marcello u Veneciji. Stell je nakon školovanja u Italiji nastavila graditi karijeru u Hrvatskoj i to kao solistica, komorna glazbenica i pedagoginja. Sari je po završetku studija ostao u rodnoj Veneciji u kojoj radi kao orguljaš crkve San Trovaso i umjetnički ravnatelj Međunarodnog orguljskog festivala Gaetano Callido. Callido je graditelj koji je osim u Italiji značajnog traga ostavio i u Istri, a Organum Histriae svake godine organizira koncert na njegovom izuzetnom primjerku orgulja u crkvi sv. Servula u Bujama. To je ujedno i čvrsta poveznica dvaju festivala, Organum Histriae u Hrvatskoj i Gaetano Callido u Italiji, a koncert u Umagu je zasigurno tek početak njihove plodne suradnje.
Prodaja ulaznica – pred Crkvom sat vremena prije početka koncerta.
Organum Histriae sutra se nastavlja u Sv. Lovreču. U Župnoj crkvi, u nedjelju 21. lipnja Nicolò Sari održat će orguljski recital s početkom u 21 sat.
Talijanski orguljaš imat će priliku muzicirati na instrumentu hrvatskog majstora Petra Nakića iz 1735. godine. Na nedavno obnovljenom primjerku orgulja Sari će izvesti djela J. S. Bacha, H. Scheidemanna, N. Morettija, B. Pasquinija, G. Gabrielija, i J. P. Sweelincka.
Ulaz na koncert je slobodan.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti