Učenici Srednje škole Mate Balote Poreč sudjeluju na virtualnom Europskom samitu mladih o klimi

Gospodarstvo
11.03.2021 09:21
Foto: arhiva
Foto: arhiva
Učenici i učenice Srednje škole Mate Balote Poreč sudjelovat će na Europskom samitu mladih o klimi, koji će se virtualno održati 18. – 20. ožujka koji će okupiti učenike iz 33 srednje škole diljem Europe kako bi raspravljali o najboljim načinima zaštite okoliša, pod krilaticom „Naša klima, naša budućnost!“.
Na virtualnom događanju YEYS 2021. sudjelovat će više od stotinu učenica i učenika u dobi od 16 do 18 godina te preko 30 nastavnika i nastavnica.
Cilj je saslušati ideje učenika i učenica u vezi sadašnje klimatske krize i postizanjem da do 2050. postanemo klimatski neutralni. Učenici i učenice predstavljat će određeni sektor, industriju ili skupinu zemalja i međusobno pregovarati.
U okviru priprema za rasprave na YEYS-u, Lidija Pavić Rogošić, članica EGSO-a, jučer je održala online predavanje za učenike. Tema razgovora bili su EU i EGSO i njihov rad vezan uz mlade te struktura YEYS-a i ono što će se od učenika očekivati na raspravama.
Tijekom uvodne sjednice 18. ožujka učenici će imati priliku razgovarati s Fransom Timmermansom, potpredsjednikom Europske komisije zaduženim za europski zeleni plan, kao i s predsjednicom EGSO-a Christom Schweng. Događanjem će predsjedati potpredsjednik EGSO-a i stručnjak za zeleno gospodarstvo Cillian Lohan.
U subotu 20. ožujka, po uzoru na konferenciju COP, EGSO - uživo na društvenim mrežama - održat će se javno događanje za mlade „Osmišljavanje sustavnih promjena“. Event okuplja nekoliko mladih stručnjakinja i stručnjaka, aktivistica i aktivista te influencerica i influencera kako bi podijelili svoje spoznaje i stručna znanja o klimatskim promjenama u kontekstu sustavnih promjena.
„Tvoja Europa, tvoje mišljenje“ (YEYS) event je koji organizira Europski gospodarski i socijalni odbor, glas civilnog društva u Europi. To vodeće događanje Odbora posvećeno mladima pokrenuto je 2010. u cilju povezivanja najmlađih građana i građanki Europe s Europskom unijom.
Svake godine učenici i učenice u dobi od 16 do 18 godina iz svih država članica EU-a i pet zemalja kandidatkinja (Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska) dolaze u Bruxelles na dva dana i zajedno sastavljaju rezolucije koje se zatim prosljeđuju institucijama EU-a. Te rezolucije sadrže ideje, prijedloge i nade učenika i učenica za njihovu budućnost kao europskih građana i građanki. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti