U Rovinju svečano otvoren Razvojni centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije

Istra
26.05.2023 15:00
kb
Autor: Istarska županija
Razvojni centar za ribarstvo i akvakulturu Istarske županije danas je svečano otvoren unutar kompleksa Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" u Rovinju. Ovaj Centar je najznačajnija projektna aktivnost Istarske županije u sklopu EU projekta ARGOS - "Zajedničko upravljanje održivim ribarstvom i akvakulturom kao sredstvo zaštite morskih resursa u Jadranskom moru".
Centar ima ključnu ulogu u razvoju ribarstva i akvakulture na području Istarske županije kroz suradnju znanstvenika, ribara i ribarske industrije. Njegova svrha je dodavanje vrijednosti ulovu te diversifikacija ribolovnog gospodarstva uz očuvanje morskog i ribljeg fonda. Zamjenik župana Tulio Demetlika istaknuo je važnost zaštite Jadranskog mora od raznih opasnosti te naglasio da Centar omogućuje sinergiju između institucija s obje strane Jadrana, što će omogućiti daljnji razvoj ribarstva i održivo upravljanje morem.
Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga izrazio je zadovoljstvo što se Centar nalazi u Rovinju, istaknuvši bogatu ribarsku tradiciju grada te važnost zaštite prirodnih resursa i razvoja ribarstva. Projekt ARGOS, koji traje do lipnja 2023. godine, ima ukupnu vrijednost od 5.725.155 eura, od čega je 85% financirano iz Europske unije. Osim Istarske županije, partneri na projektu su regije i institucije iz Italije, kao i Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Italije.
Cilj projekta ARGOS je promicanje integriranog pristupa za smanjenje pritiska ribarskih i akvakulturnih aktivnosti na morsko okruženje. Projektom se želi uspostaviti koordinirani okvir za upravljanje jadranskim ribljim resursima kroz dijalog i suradnju između talijanskih i hrvatskih institucija. Također, cilj je promicati razmjenu znanja i razvoj novih zajedničkih znanja te usvojiti održiva ponašanja i prakse u ribarskom sektoru radi očuvanja morskih resursa.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti