Stožer: Zabilježen porast oboljelih, najavljene strože kontrole i kazne

Hrvatska i svijet
19.03.2021 11:41
Foto: Šef Nacionalnog stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović (screenshot)
Foto: Šef Nacionalnog stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović (screenshot)
U posljednja 24 sata zabilježeno je 1112 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6426.
Među njima je 918 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 80 pacijenata. Preminulo je 17 osoba. U samoizolaciji su trenutno 21.803 osobe. Do danas je ukupno testirano 1.461.537 osoba, od toga 6553 u posljednja 24 sata.
Šef Nacionalnog stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović jučer je kazao da smatra kako nije vrijeme da se donose horizontalne mjere u županijama, te da ima više županija na sjeveru zemlje koje su u povoljnoj epidemiološkoj situaciji.
Kazao je da žele dati dodatni poticaj županijskim stožerima jer stanje i incidencija po županijama se razlikuju.
Jučerašnjim izvješćem od EMA-e je potvrđeno je da, prema podacima, nema razloga za stopiranje cijepljenja AstraZenecom.
– Svaka zemlja može odlučiti za sebe. Rečeno je da će se i dalje pratiti ne samo nuspojave, one vezane za trombozu i zgrušavanje krvi. Još uvijek je nejasno koji su mehanizmi u pozadini pojave povećanog broja tromboza. Ono što se diskutiralo tijekom te rasprave je da većina zemalja koje su odmah odlučile isključiti starije od 65 godina iz cijepljenja. Generalni zaključak je da rizik od nuspojava je puno manji nego opasnost od koronavirusa i dalje će se pratiti svaki detalj i sve nuspojave cjepiva", rekla je šefica Infektivne Alemka Markotić na konferenciji za medije Nacionalnog stožera.
Stožer je izjavio da je sada već očito da se pojavljuje još jedan val koji se krenuo prelijevati u Hrvatsku, najviše iz južnih županija. Sudeći po informacijama o novim sojevima, i u Hrvatskoj po svemu sudeći kreće dominacija novih varijanti virusa koje su zaraznije.
– Donijeli smo upute kojima se od svih lokalnih stožera traži pojačanje nadzora provođenja mjera što uključuje i dosljednije sankcioniranje. To znači i predlaganje mjera u suradnji s epidemiolozima, ali i turističkim zajednicama. To su važne upute kako bi se zadržao sustav postojećih mjera koje u Hrvatskoj najblaže u usporedbi s ostatkom Europe. Želimo postići da svi u sustavu i zdravstvenom i turističkom koordiniraju, razmatraju aktualnu situaciju i, ili samostalno ili kroz prijedlog mjera nacionalnom Stožeri pokušaju zaustaviti širenje virusa i da što spremniji uđemo u novu sezonu, izjavio je Božinović.
Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 255.619 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5743 preminule, ukupno se oporavilo 243.450 osoba od toga 785 u posljednja 24 sata. (ls)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti