Stožer: 94 novozaraženih; Markotić o istraživanju cjepiva: 'Tko je imao koronu, ne treba drugu dozu'?

Hrvatska i svijet
08.03.2021 11:55
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 94 novozaraženih i 2178 testiranih. Postotak pozitivnih je 4.3 posto.
Na respiratoru je 74 pacijenta što je 10 posto više u odnosu na prethodni dan. U bolnicama su jučer zaprimljena 72 pacijenta, a u 24 sata je preminulo 19 ljudi.
Prije tjedan dana zabilježen je približno isti broj novozaraženih, no danas je aktivno tek nekoliko slučajeva više nego prošlog ponedjeljka, kada je bilo znatno više testiranja, 2892.
Ravnateljica Klinike “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izjavila je da istraživanje provedeno u Hrvatskoj, pokazuje da se, nakon druge doze cjepiva protiv koronavirusa, višestruko povećavaju antitijela kod određenog broja ispitanika.
–Antitijela kod onih koji su preboljeli koronu i koji su primili prvu dozu nisu dodatno rasla nakon druge doze, imali su maksimalni titr antitijela nakon prve doze. Oni koji su cijepljeni s dvije doze su imali razinu antitijela kao oni koji su preboljeli covid i primili jednu dozu. Kod onih koji su preboljeli covid nema potrebe za drugom dozom cjepiva, ovi podaci su već dovoljni, rekla je Markotić.
Najavljeno je da bi se uskoro mogle preispitivati odluke što znači da se može očekivati da će oni koji su preboljeli koronu primati samo jednu dozu cjepiva.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti