Stožer: 688 novozaraženih; 30 posto više zaraženih nego prošlog tjedna

Hrvatska i svijet
24.02.2021 12:19
Foto: Screensot
Foto: Screensot
U Hrvatskoj je danas zabilježeno 688 novozaraženih na 7763 testiranja, a umrlo je 15 ljudi, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj presici o koronavirusu.
Današnje brojke novozaraženih govore da je udio pozitivnih među testiranima gotovo 8.86 posto, dok je jučer iznosio oko 5 posto. Istog dana prošlog tjedna udio je bio oko 6.8 posto.
Šef Stožera Davor Božinović jutros je najavio da će današnji rast biti veći nego prethodnih dana, a nadodao je da unatoč tome što nije eksplozivan, treba vidjeti što mu je uzrok i treba li utjecati na popuštanje mjera.
–Kad sve uzmemo u obzir mi ćemo na našim sastancima donijeti odluku koja će vrijediti od 1. ožujka da se život koliko je god moguće normalizira. Ako će se i ići u neka popuštanja, ona će morati biti popraćena sa striktnim epidemiološkim pravilima koja će možda opet izazvati negodovanje. Ali radimo najbolje što možemo da se normalizira život. Bit će to sigurno dugi razgovori koji će trajati do kraja tjedna, istaknuo je Božinović.
Dodaje kako smo dosad izbjegavali pristup 'otvori-zatvori' i da je Stožer išao u postupna popuštanja.
- Najgore je kad se opustite i mislite neće baš mene, neće baš danas. Virus kad je tu, sigurno neće oprostiti nikome, rekao je Božinović.
Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak dodao je kako ćemo vrlo brzo prijeći brojku od tisuću sumnji na nuspojave od cjepiva.
- Zadnja istraživanja ukazuju da je učinkovitost cjepiva nakon prve doze vrlo visoka, i što se tiče oboljevanja i hospitalizacije. Mi ćemo produžiti period davanja druge doze, ali na kranju granicu koju je preporučila EMA. Preporučamo da se nakon cijepljenja AstraZenecom druga doza daje nakon 12 tjedana, a Pfizerom nakon 42 dana ili 6 tjedana, rekao je Capak.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti