Smijenjen kritičar golfa u Motovunu!

Istra
22.01.2009 00:00
D. Požarić
Velimir Šimičić: Ostali članovi trebali bi se povući iz čitavog postupka, ali znam da je to nerealno očekivati
Velimir Šimičić: Ostali članovi trebali bi se povući iz čitavog postupka, ali znam da je to nerealno očekivati
Piše Maša JERIN
MOTOVUN - Velimir Šimičić, koji se već godinama zalaže za održivi razvoj golfa u Hrvatskoj, smijenjen je s mjesta predsjednika savjetodavnog stručnog povjerenstva za ocjenu studije utjecaja na okoliš projekta golf igrališta Brkač kraj Motovuna, a više ne može biti ni član tog povjerenstva. Ovu je odluku ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić donijela uoči sjednice povjerenstva koja se treba održati u srijedu, 28. siječnja, u resornom ministarstvu u Zagrebu, a na kojoj će članovi povjerenstva glasati o prihvatljivosti izgradnje golf igrališta podno Motovuna.
Kao što je poznato, Šimičić je u više navrata oštro kritizirao obujam izgradnje koji planira investitor Jupiter Adrija AG te je, uz još tri od ukupno 11 članova povjerenstva, ocijenio neprihvatljivom studiju da se na čak 240 hektara, uz golf terene, podigne 67 građevina sa smještajnim kapacitetom od 498 postelja, od čega jedan hotel, 59 vila s bazenima i velikim okućnicama od 2.000 do 2.500 četvornih metara, sedam apartmanskih zgrada, brojni prateći objekti i parkiralište sa 603 parkirna mjesta.
Na početku su svi članovi povjerenstva smatrali da je taj zahvat neprihvatljiv za okoliš te da je nastavak procjene moguć samo ukoliko se iskorištenost građevinskih zona smanji za oko 50 posto. No, kasnije je većina članova odustala od svog prvotnog stava te je studija, koju je izradio Institut građevinarstva Hrvatske (IGH), otišla na javni uvid.
Nakon što su izrađivači studije odgovorili na pristigle primjedbe građana tijekom javnog uvida, kao i na primjedbe samih članova povjerenstva, između ostalog i na one dosadašnjeg predsjednika, izvještaj je prije nekoliko dana proslijeđen svima u povjerenstvu osim Šimičiću.
- Ostao sam iznenađen kada mi nisu poslali materijale i tada sam od nekih članova čuo da sam isključen iz povjerenstva. Tek sam danas dobio pismenu odluku Ministarstva. U svakom slučaju tražit ću da prisustvujem sjednici, a želio sam dati svoje mišljenje o čitavom zahvatu, no kazali su mi da na to više nemam pravo. Sve sam mogao zamisliti da će se dogoditi, ali ne da će me izbaciti iz povjerenstva. Više nemam pravo glasa za projekt na kojem sam radio godinu dana. S druge strane, moje se primjedbe, kao i odgovori IGH-a nalaze u materijalima koji su dostavljeni povjerenstvu. Sudjelovao sam u mnogim povjerenstvima, ali takve se stvari nikada nisu događale, ističe Šimičić.
Veli da će, čim dobije pismenu odluku ministrice, pokrenuti upravni spor jer smatra da čitava procedura nije izvršena u skladu s propisima. Šimičić je do kraja prošle godine radio u Ministarstvu turizma, a sada je u mirovini, no veli da to ne može biti pravi razlog njegove smjene.
- Postoji popis osoba koje se mogu imenovati za ocjenu utjecaja zahvata na okoliš i ja sam još uvijek na toj listi. Činjenica je da sam u mirovini, kao i mnogi stručnjaci s te liste. Poznato mi je da je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pokrenulo reviziju liste i izradu nove, ali ona još nije donesena, kazao je.
I zaista, u Narodnim novinama ime Velimira Šimičića nalazi se na popisu osoba koje se mogu imenovati za članove i zamjenike povjerenstva u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš, a koji je resorno ministarstvo donijelo 5. veljače prošle godine.
- Eventualno me mogu isključiti za buduće studije, ali ne za one koje su u tijeku. Uostalom, čitav je postupak procjene zahvata golf igrališta Motovun trebao biti okončan prije pet mjeseci, ali je investitor Jupiter Adrija stalno odgađao. Smatram da bi i ostali članovi trebali dati ostavku i povući se iz čitavog postupka, ali znam da je to nerealno očekivati, dodao je.
Bez obzira na konačni ishod glasanja članova povjerenstva, resorno ministarstvo ima pravo donijeti neovisnu odluku o tome hoće li dati zeleno svjetlo projektu. Ne smije se zaboraviti da je izrađivač studije IGH, čiji radovi prolaze na natječajima u gotovo svim velikim poslovima u Hrvatskoj i o čijem poslovnom dobitku izravne koristi ima ministrica Matulović Dropulić, dioničarka IGH-a.
Dr. sc. Šimičić obnašao je od 1993. do 1999. godine funkciju pomoćnika ministra turizma, izradio je program razvitka golfa kao elementa razvojne strategije hrvatskog turizma po kojem je golf u funkciji punjenja postojećih hotela, a ne gradnje apartmana. Bio je prvi predsjednik Stručnog tijela za koordinaciju aktivnosti pripreme projekata izgradnje golf igrališta, ali je razočarano konstatirao da Ministarstvo dosad nije učinilo ništa po pitanju razvoja golfa u službi turizma. Dosad je sudjelovao u ocjeni 25 studija, i ne samo za golf. Napominje da član povjerenstva za čitav postupak procjene zahvata dobiva 700, a predsjednik 900 kuna te da zasigurno ovaj posao nije radio zbog novca.
Ministarstvo: Šimičić je u mirovini, nema potrebe ponavljati postupak
»Velimir Šimičić bio je u Savjetodavno-stručnom povjerenstvu za ocjenu utjecaja na okoliš kao predstavnik Ministarstva turizma. S obzirom na to da je otišao u mirovinu, Ministarstvo turizma predložilo je drugu osobu koja je imenovana predsjednikom Povjerenstva. Potonje je, osim ove izmjene, u nepromijenjenom sastavu i nema potrebe ponavljati postupak«, odgovorili su iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Za predsjednika je izabran Željko Cvrtila iz Ministarstva turizma koji dosad nije bio član ovog povjerenstva.
Članovi koji su studiju ocijenili stručnom i cjelovitom jesu načelnik Motovuna Slobodan Vugrinec, pročelnik Odjela za održivi razvoj Istarske županije Josip Zidarić, Zlatan Juras, direktor tvrtke Golf park iz Zagreba, Lido Sošić, direktor studija Kappo za krajobraznu arhitekturu, prostorno planiranje i okoliš iz Rovinja, Branka Vitić iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Vesna Trbojević iz Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te Dubravko Mojaš iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.
Osim Šimičića, još samo troje članova nije podržalo studiju: Nataša Nefat iz pulskog Konzervatorskog odjela, Radenko Deželiće iz Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture i Boris Černeha iz buzetske podružnice Hrvatskih šuma.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti