Slovenija suspendirala odluku o zabrani putovanja u Hrvatsku

09.04.2021 11:33
Foto: MUP
Foto: MUP
Slovenski ustavni sud privremeno je suspendirao odluku vlade o zabrani putovanja u države s crvene epidemiološke liste, na kojoj je i Hrvatska, prenosi Index.hr .
Na slovenskoj crvenoj listi i Hrvatska
– Pravo na slobodu kretanja jedno je od temeljnih sloboda iz europske pravne stečevine i brojnih međunarodnih konvencija, a ključna je i za učinkovito djelovanje demokratskog sistema. Provođenje ovakve vladine odluke ograničava prava velikog broja stanovnika Slovenije", obrazložili su ustavni suci.
Dodaju da se pri ograničenjima kretanja ili napuštanja države treba voditi računa o individualnim okolnostima pojedinca i nediskriminatornosti.
Na slovenskoj crvenoj listi epidemiološki rizičnih destinacija je zbog pandemije covida-19 trenutno 158 država, među njima i sve četiri susjedne, uključujući Hrvatsku.
Hojs oštro kritizirao odluku
Vlada je takvu odluku donijela 29. ožujka i od nje su bili izuzeti samo oni koji su preboljeli covid-19 ili cijepljeni s obje doze cjepiva.
Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs pravdao ju je brigom da ne bi došlo do velikog uvoza virusa u Sloveniju u sezoni kad za uskrsne blagdane velik broj slovenskih državljana i rezidenata sa stalnim prebivalištem odlazi u države s područja bivše SFRJ, gdje imaju obiteljske veze ili imovinu.
Hojs je oštro reagirao na odluku ustavnog suda izjavivši da je očito da se Slovenija "dugo neće riješiti virusa".
– Ustavni suci ne odgovaraju ni za što. Nisu sposobni donositi odluke, a u isto vrijeme suspendiraju one koje donese vlada. S ovakvim sastavom ustavnog suda očito drukčije i ne može biti", naveo je Hojs.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti