Slovenija najavila lockdown, uveli nove mjere na granici: Duboko smo u trećem valu

25.03.2021 14:38
Foto: arhiva
Foto: arhiva
U posljednja dva tjedna u Sloveniji raste broj zaraženih i hospitaliziranih pacijenata zaraženih covidom-19 pa vlada razmišlja o novom zatvaranju od početka travnja, prenosi Index.hr.
U posljednja 24 sata potvrđena su 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćeno je na sjednici slovenske vlade.
Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da je Slovenija "jako zakoračila" u treći val epidemije koronavirusa, uglavnom zbog "bitno većeg" širenja britanske varijante virusa, tako da u zadnja dva tjedna broj potvrđenih zaraza raste za 25 slučajeva dnevno.
Na intenzivnim odjelima zapaža se porast broja mlađih pacijenata, a udio britanske inačice virusa među zaraženima je sve veći, upozorio je.
Promjene i na granici
On je potvrdio da je vlada na sinoćnjoj sjednici donijela odluku po kojoj će se u zemlju od petka moći ulaziti samo s negativnim PCR testom, a ne s brzim testom, kao do sada, uz vrlo rijetke izuzetke poput osoba koje preko granice obrađuju svoju zemlju, uz uvjet da se vrate u roku deset sati. Negativni PCR test bit će i uvjet za izlazak iz karantene, a ne samo broj dana kao dosad.
Poklukar je kazao da je vladina stručna skupina za covid-19, zbog širenja virusa i jačanja epidemije, predložila "zatvaranje dijelova društvenog života", dodavši da odluka na kraju mora biti "politička". Mediji prenose da su epidemiolozi vladi predložili novo zatvaranje u trajanju od dva tjedna.
Prema podacima vlade, u Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom, Lošije epidemiološke podatke od prosjeka bilježe u tri regije na zapadu i sjeveru države i kod njih je zbog ulaska u "crveno" ponovo ograničeno kretanje u druge regije ili ulazak u njih, dok je u tri regije na jugu, koje su u nešto boljoj situaciji i nalaze se u "žutom", i dalje dopušten rad lokala i kafića na otvorenome, odnosno terasa.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti