Rimac Automobili dovršili testove C_Two u zračnom tunelu

31.01.2021 09:05
D. Požarić
1
1
S ciljem osiguravanja da finalni automobil bude optimiziran s aspekta izvedbe, dosega, efikasnosti i utjecaja strujanja zraka, tijekom protekle dvije godine Rimac Automobili su u zračnom tunelu testirali već tri različita prototipa novog električnog superautomobila C_Two. Inženjerski su timovi tvrtke iz Svete Nedelje obavili tisuće sati računalnih simulacija. Svaka od njih sastojala se od 120 do 180 milijuna elemenata u digitalnim modelima koji su simulirali stvarne uvjete, a testovi u zračnom tunelu poslužili su kao validacija dobivenih rezultata.
Tijekom ovih testiranja inženjeri iz Rimac Automobila imali su zadatak ispitati tri glavne karakteristike vozila – efikasnost, hlađenje i aktivne sustave aerodinamike – koji su kod električnih automobila važniji nego kod onih s pogonom na fosilna goriva.
Iz kompanije zaključuju kako su testovi prošli iznimno dobro te da su u visokoj korelaciji s računalnim simulacijama. Posljednji, treći, model C_Two koji je prošao ove testove bio je validacijski prototip, najbliži produkcijskom modelu. Rimac Automobili poručuju da je aerodinamička efikasnost automobila, kao rezultat ovih testova, podignuta za čak 34%.
Kao i do sada, Rimčeva je kompanija prilično transparentna u svojem radu na C_Two, pa je tako objavila i nešto detaljniji video zapis s testiranja. U njemu možete vidjeti sažetak dvogodišnjeg procesa testiranja prototipa, uz komentare inženjera koji su na tome radili.
Komentirajući dovršetak testiranja C_Two u zračnom tunelu, Mate Rimac je na svojem Facebook profilu napisao: “Dok većina drugih hiperautomobila u malim serijama nikada nije bilo u zračnom tunelu, mi idemo, kao i s mnogo ostalih stvari, korak dalje kako bismo bili sigurni da ćemo kupcima isporučiti apsolutno vrhunski proizvod.”
[yt2]
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti