Raspisan novi natječaj za Stari Jadran, oporba protiv prodaje i najavljuje referendum

Lokalno
27.06.2018 14:12
D. Požarić
Dio oporbe tražit će referendum  o prodaji Starog Jadrana
Dio oporbe tražit će referendum o prodaji Starog Jadrana
Pola godine nakon velikog skandala s poništenjem natječaja za prodaju projekta Stari Jadran raspisan je novi , čija je početna cijena za četvrtinu viša od prethodnog i iznosi 25 milijuna kuna.
Sukladno važećem prostornom planu, radi se o stambeno-poslovnoj zgradi s podzemnom garažom na parceli u središtu grada, površine gotovo osam tisuća četvornih metara. Natječaj raspisan 11. lipnja i trajat će do 11. srpnja ove godine, a natjecatelji trebaju uplatiti 2,5 milijuna kuna jamčevine koja će kupcu biti uračunata kao akontacija uplate, dok će ostalima biti vraćena. Rok plaćanja je najkasnije 30 dana od dana sklapanja ugovora, dok obročno plaćanje ovoga puta nije opcija.
[sivacdesno]U proteklih je desetak godina Stari Jadran na prodaji bio više puta, a tražilo se i 50 milijuna kuna.[/sivacdesno]
Podsjetimo, upravo je Parentium sredinom prosinca prošle godine gradskim vlastima javno postavio pitanje što je razlog odugovlačenju sa donošenjem odluke o najpovoljnijem ponuditelju. Dan nakon toga nezavisni je vijećnik Maurizio Zennaro u javnost  izašao sa sumnjama u malverzacije oko provođenja natječaja, na što ga je, kako je rekao, navelo anonimno pismo jednog građanina. -Razlog zbog kojeg komisija ne želi donijeti odluku o najpovoljnijoj ponudi je u tome što Dean Pauletić želi da se „nezakonita” ponuda prihvati kao najpovoljnija, prenio je Zennaro tvrdnju iz anonimnog pisma građana na što mu je Pauletić odgovorio vlastitim viđenjem situacije zaključivši kako je pismo pisao "tri slova tri slova", što je bila aluzija na Edu Kosa, te da je Zennaru kao nagrada za napad na rad komisije odnosno njenog predsjednika obećana vrlo visoka pozicija u novoj osnovnoj školi Finida.
Uslijedilo je pranje ruku od odgovornosti za debakl s natječajem i prebacivanje odgovornosti s jednih aktera na druge, što je rezultiralo ostavkom Deana Pauletića na funkcije predsjednika Gradskog vijeća i predsjednika Komisije za raspolaganje gradskom imovinom veće vrijednosti, koja je odlučivala o najboljem ponuđaču.
U krugovima bliskim posvađanim frakcijama vladajućeg IDS-a moglo se čuti informacije o pritiscima na članove komisije, ali nitko od njih nije želio reći je li pritisaka doista bilo te tko je koga zapravo i zbog čega „pritiskao”. Potom su u javnost procurjele informacije o navodnim pokušajima nezakonitog snimanja sjednica Komisije, da bi na kraju za nestručnu pripremu natječajne dokumentacije odnosno „šlamperaj” bile proglašene gradske službe, iste one koje su u proteklih četvrt stoljeća pripremale natječaje i za daleko kompleksnije projekte.
U medijsku se halabuku uključila i oporba zatraživši tematsku sjednicu i prenamjenu u površinu za izgradnju stanova za mlade obitelji, dok je HDZ-ov vijećnik Dražen Prgić na sjednici Vijeća u veljači ove godine Deana Pauletića dva puta pitao čime je bio ucijenjen da ponudi ostavke. Pauletić mu je odgovorio da su različita razmišljanja unutar IDS-a normalna stvar te da su unutarstranački izbori prošlost.

Dio oporbe protiv prodaje, predložit će referendum

SDP i koalicijski partner HSLS danas su sazvali još jednu konferenciju za medije na kojoj su ponovili svoj prethodno izneseni stav da se Stari Jadran ne smije prodati, već treba provesti široku javnu raspravu o budućoj namjeni tog i drugih gradskih zemljišta koja bi pod svaku cijenu trebala ostati u vlasništvu grada i građana. Iznijeli su i neke svoje prijedloge te najavili održavanje referenduma u prodaji Starog Jadrana, ako uspiju osigurati podršku ostalih oporbenih vijećnika.
Obrazlažući tezu da grad treba vratiti građanima, Stevo Žufić rekao je novinarima kako je prodaja obiteljskog srebra najgora varijanta. Po njemu, taj dio grada treba pripasti građanima, a ne kupcima apartmana za tržište s visokim cijenama koje si Porečanke i Porečani neće moći priuštiti.
-Mlade ljude treba vratiti u grad, ali ne floskulama nego konkretnim mjerama – izgradnjom stanova u vlasništvu Grada i njihovo davanje u najam mladim obiteljima prema kriterijima koje tek treba osmisliti kroz javnu raspravu, kaže Žufić. Smatra da je Stari Jadran idealna lokacija za definiranje snažne stambene politike koja, prema njemu, u Poreču zapravo i ne postoji. S proračunom teškim 150 milijuna kuna, Poreč za takve promjene ima financijske mogućnosti, smatra Žufić i dodaje kako je u novi koncept stambene politike dovoljno izdvojiti samo desetak milijuna kuna godišnje i tako postići prekretnicu u boljem funkcioniranju grada.
Nedib Toromanović (HSLS) svjestan je, kaže, općeg stava da je grad zimi inače prazan i pust, a pustoš će dodatno povećati izgradnja novih apartmana. -Ne bi, rekao je Toromanović novinarima, bilo zlo kad bi apartmane kupili oni koji bi u njima živjeli cijele godine, ali je logično pretpostaviti da će si stanove na tako atraktivnom mjestu moći priuštiti samo oni najbogatiji, koji će u gradu boraviti od nekoliko tjedana do mjesec dana i to isključivo u ljetnoj sezoni, kad su gužve ionako prevelike.
I Toromanović smatra kako „nekretnine nulte kategorije” kakva je Stari Jadran ne bi smjelo otuđivati prodajom, nego bi one trebale ostati u trajnom vlasništvu Grada. Novinarima je naveo primjere razvijenih zemalja poput Švedske u kojima državnu imovinu nije moguće kupiti, već se kuće grade temeljem prava građenja, ili austrijskog grada Salzburga gdje osoba bez prebivališta ne može postati vlasnikom gradske nekretnine.
Član aktualnog saziva Komisije za raspolaganje gradskom imovinom veće vrijednosti Vladimir Sladonja rekao je novinarima kako je on jedini glasao protiv, dok su ostali članovi bili za prodaju Starog Jadrana. -Prvi natječaj završio je pod sumnjivim okolnostima, dok su se gradonačelnik i bivši predsjednik Vijeća međusobno optuživali za korupciju i nikad nije razjašnjeno što se tu zapravo dogodilo, da bi bivši predsjednik Vijeća na koncu naglo ušutio, rekao je Sladonja potvrdivši stav oporbe kao Grad ne bi trebao izgubiti kontrolu nad tako važnim resursom u centru grada, jer je tamo planom predviđena stambeno-poslovna izgradnja za koju bi i Grad mogao „složiti” financijsku računicu za ulaganje. -Znanja i financijske snage svakako ima da se ta nekretnina stavi u funkciju, a ona može biti test za kapitalni generacijski projekt Peškere, ako ga uspijemo realizirati, zaključio je Sladonja.
Na novinarsko pitanje je li sad, budući da je natječaj već raspisan, malo kasno za javnu raspravu, Goran Gašparac najavio je pokretanje referenduma, za što su SDP-u potrebne ruke ostalih oporbenih vijećnika. -IDS već 25 godina upravlja gradom i ne možemo reći da nije bilo dobrih stvari, ali je bilo i promašaja. Ne bih ih nabrajao, već samo želim istaknuti da je IDS stvorio klimu kako je prodaja nekretnina jedino rješenje, jer će tržište regulirati odnose koji će građanima donijeti prosperitet. No, znamo dobro da slobodnim tržištem vlada zakon jačega. U slučaju prodaje nekretnine na ovakav način, u gradsku će se blagajnu sliti novac koji će iste sekunde nestati, jer će ga vladajući potrošiti na saniranje promašenih investicija poput sportske dvorane na Žatiki, rekao je Gašparac novinarima. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti