Radoš: Paket mjera "Čista energija za sve Europljane" je prilika i za Hrvatsku

14.11.2018 09:19
D. Požarić
Jozo Radoš
Jozo Radoš
Zastupnik u Europskom parlamentu Jozo Radoš (GLAS/ALDE) i izvjestitelj u sjeni za Direktivu o obnovljivim izvorima u Odboru za promet Europskog parlamenta je u govoru na plenarnoj sjednici izrazio zadovoljstvo time što se, nakon uspješnih pregovora, usvaja paket „Čista energija za sve Europljane“.
„Taj paket čini cjelinu s paketom čiste mobilnosti. Pridodamo li tome temeljnu regulativu koja se tiče emisije CO2 dobijemo kompliciranu, međusobno povezanu mrežu zakona“, kazao je Radoš.
Paket mjera „Čista energija za sve Europljane“ se sastoji od tri dijela: obnovljivi izvori energije s ciljem od 32% udjela u ukupnoj potrošnji i 14% u prometu u 2030. godini, povećanje energetske učinkovitosti od 32.5% te mjere za upravljanje Energetskom unijom. Radi se o najvećem zakonskom paketu mjera koji će samo na razini EU angažirati investicije od 177 milijardi eura do 2021. godine.
„Postavlja se pitanje jesmo li pogodili pravu mjeru, jesu li ti zakoni ostvarivi te jesu li dovoljno ili pak pretjerano ambiciozni. Pitanje je i jesu li ciljevi i predviđene mjere energetske politike EU međusobno povezane te hoće li zajedno funkcionirati na zadovoljavajući način“, istaknuo je zastupnik GLAS-a.
„Zato je važno razviti mehanizme praćenja ostvarenja tih zakona kako bismo raspolagali elementima i saznanjima za njihovu reviziju koja je predviđena za svaki pojedini zakon iz paketa Čiste energije za sve Europljane“, dodaje Radoš.
Hrvatska je minimalno ostvarila cilj od 20% energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji do 2020. godine, ali sa starim i dijelom prljavim obnovljivim izvorima.
„Stanje s obnovljivim izvorima u prometu je zabrinjavajuće. Hrvatska se trenutno s 1% udjela obnovljivih izvora, u odnosu na cilj od 10% 2020. godine, nalazi na samom začelju EU. Dok nam je povećanje novih obnovljivih izvora među najnižima u Europi. Novi europski zakoni i nova Hrvatska energetska strategija su šansa da u razdoblju 2020. - 2030. budemo uspješniji.“, zaključuje Radoš. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti