Propust preniske svlačionice

Lokalno
15.04.2009 00:00
D. Požarić
1
1
Autor: M. Mijošek
POREČ - Prije prošlotjedne sjednice gradski vijećnici su s gradonačelnikom obišli porečka gradilišta i novu sportsku dvoranu. Usto, u gradskoj vijećnici imali su priliku postaviti i pitanja o projektima. Snježana Mekota imala je niz primjedaba i pitanja jer je, kako je rekla, i prije zajedničkog obilaska imala priliku obići dvoranu sa stručnjakom koji joj je ukazao na propuste koje ne bi sama uočila, jer nije stručnjakinja.
- Prema nekim podacima, za 25 godina dvorana će nas koštati 450 milijuna kuna. Pristupnu cestu, parkiralište i pješačku stazu tek treba izgraditi. Premda se dvorana može pregraditi na dva igrališta, ne mogu se istovremeno igrati dvije službene utakmice, jer nema zvučne izolacije. S dijela tribina ne vidi se jedan gol, nijedan rub igrališta, kao ni semafori. Kada se dvorana koristi, upaljeni su svi reflektori i svjetla u svim prostorijama, bez obzira jesu li potrebni, što je veliki gubitak struje. Nisam vidjela da u dvorani ima mjesta za urede klubova, kako je bilo najavljeno, a košarkaši i rukometaši kažu da su im svlačionice preniske. Ako se reflektori pokvare, nema staza do njih, pa me zanima kako će ih se popravljati. Tijekom dosadašnjih natjecanja navodno nije funkcionirala rampa za invalide. Zanima me i tko čisti dvoranu, i konačni plan korištenja, odnosno kada ćemo znati tko njome upravlja. Primijetila sam već i oštećenja na zidovima, nanizala je Mekota.
Većinu odgovora ponudio je Alen Benković, direktor gradskog poduzeća Parentium, koje je gradilo dvoranu.
- Budući da je na gradnju i opremanje dvorane potrošeno 125 milijuna kuna, za 25 godina, dok se ne otplati, koštat će 225, a ne 450 milijuna kuna. Pregrađivanje nije savršeno zamišljeno, a predviđeno je za treninge, ne za usporedne službene utakmice. Možemo nabaviti dodatne semafore, to nije problem, ali jest propust to što se semafori ne vide s nekih pozicija. Međutim, teško da će dvorana biti tako popunjena da će neki morati baš tamo sjediti. To se neće moći promijeniti, jer se radi o propustima u projektu. Visina svlačionica je jedan od najlošijih detalja, ali i to su projektanti osmislili upravo tako. Doduše, tenisači su bili jako zadovoljni upravo svlačionicama. Oštećenja zidova dijelom potječu od reklama, ali najviše govore o općoj kulturi trenera i sportaša koji se dvoranom koriste. Propust je i to što nisu predviđene staze do reflektora, ali se to može riješiti elevatorima ili možemo unajmiti planinare. Što se tiče rasipanja električne energije, postoji centralni sustav uključivanja i treba obučiti domara za rukovanje tim, ali i sustavom hlađenja, rekao je Benković. Požalio se što Porečani novu dvoranu najčešće spominju u negativnom kontekstu i uglavnom se ističu nedostaci, dok je stranci hvale.
Gradonačelnik Edi Štifanić je rekao da dvoranom za sada upravlja Sportska zajednica, dok ne profunkcionira tvrtka Sport Poreč. »Za najam dvorane možemo dnevno dobiti 5.000 eura, što je između 30 i 35 posto manje nego u svijetu. Izračunali smo da bismo 38 dana u godini mogli u dvorani imati kongrese, 20 dana sportskih događaja, 10 dana koncerata i 15 dana sajmova, što bi donijelo približno 415 tisuća eura godišnje, iz kojih bi se pokrili troškovi održavanja i zaposlenih. Mislim da to možemo ostvariti, ali treba još nabaviti dodatne opreme, kao što su stolovi i stolice za kongrese. Za sljedeću godinu dogovaramo kongres farmaceuta i svjetske igre liječnika, a ove će godine u dvorani biti sajam cvijeća, Vinistra, evropsko prvenstvo u plesu i stolnom tenisu, Davis cup, sajam namještaja i elektronike, igre mladih jugoistočne Evrope«, napomenuo je gradonačelnik Štifanić.
S. MATEJČIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti