POUP: 'Haptic Memoria' Tee Kralj i 'Iza linije' Ivane Armanini, Igora Hofbauera i Mirona Milića

Kultura
19.06.2018 14:27
D. Požarić
1
1
Mala galerija i Galerija Zuccato u Poreču ovoga tjedna pozivaju na dvije izložbe.
U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Poreč otvorena je samostalna izložba Haptic memoria Tee Kralj, koja će trajati do 30. lipnja i možete je razgledati svakim danom osim nedjelje i praznika od 10 do 12 i od 19 do 22 sata.
Ciklus slika akademske slikarice Teje Kralj tematizira bježeću prirodu nematerijalne informacije vlastitih sjećanja koje autorica pokušava prenijeti kao fizičku (haptičnu) strukturu na platnu uz pomoć kompjuterskog procesuiranja slika čipke koje, nakon industrijskog rezanja koristi kao šablonu za nanošenje debelih nanosa boje na platnu.
U Galeriji Zuccato je do 24. lipnja otvorena izložba "Iza linije" Ivane Armanini, Igora Hofbauera i Mirona Milića. Radno vrijeme galerije je također svakim danom osim nedjelje i praznika, od 10.00 – 13.00 i 17.00 – 22.00.
„Izložbom Iza linije predstavljeni su radovi (plakati, crteži, stripovi, ilustracije) tri po mnogočemu srodna, ali i vrlo različita autorska rukopisa i koncepcija Ivane Armanini, Igora Hofbauera i Mirona Milića. Umjetnici su se školovali, razvijali i predstavljali svoje radove prvenstveno u javnom prostoru grada Zagreba, da bi se potom njihovo djelovanje proširilo u javnost (urbanu i virtualnu) cijele Hrvatske i šire. Javnost je, u slučaju radova ovih umjetnika, dvostruko određena – Armanini, Hofbauer i Milić vrlo često stvaraju za javne, virtualne i urbane platforme, a veliki broj ovih radova (jednim dijelom i novopredstavljeni Milićevi crteži) čine plakati koji su povijesno i aktualno sredstvo javne komunikacije. Koristeći javnost, koja je mjesto oporbe i antagonizama (O. Marchart), u osobnim komentarima svakodnevice na plakatima Ivane Armanini, vizualno provokativnim plakatima za događanja Igora Hofbauera ili crteža i brojnih djela ostvarenih za javni prostor grada Mirona Milića, umjetnici provociraju javno mišljenje i izazivaju reakciju promatrača izvan galerijskih institucija. Cilj ovih djela jest zaokupiti pozornost promatrača u suvremenom diktatu vremena i pružiti intenzivno iskustvo. Plakat i crtež u takvim okolnostima moraju izazvati reakciju – bila ona smijeh, čuđenje ili užasavanje; vizualni kod mora biti jezgrovit, izvedbeno jasan, lišen svakog balasta, a vizualno-verbalni scenarij bliži svakodnevnom govoru bez visokoumjetničkog elitizma.“
(iz predgovora, Patricija Počanić) (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti