Porečka Giostra u funkciji zaštite nematerijalne kulturne baštine

Lokalno
02.04.2009 00:00
D. Požarić
1
1
1
Običaji, tradicija, predodžbe, znanja, vještine, kao i instrumenti, predmeti, rukotvorine i kulturni prostori sa njima povezani, koje zajednice, i u nekim slučajevima pojedinci, prihvaćaju kao dio svoje kulturne baštine predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi iz generacije u generaciju, koju zajednice i skupine stalno iznova stvaraju kao reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju povijest. Ona im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost, rekla je ravnateljica muzeja Elena Vekić Uljančić uvodno predstavivši aktivnosti Društva prijatelja Giostre uoči njenog prvog izdanja, koje će sadržavati i izvorni konjički turnir, odnosno utrku.
Elio Štifanić pokazuje crteže kostima dizajnerice Marinele Stojnić
Od prvog predstavljanja javnosti prošle godine prilikom osnivanja, u udrugu su se učlanila 102 građana, a namjera joj je kandidirati se na razne brojne natječaje za fondove koji financiraju zaštitu kulturne baštine. Uspostavljena je suradnja sa brojnim lokalnim ustanovama kao Društvo „Naša djeca" - Poreč, Pučko otvoreno učilište Poreč, Osnovna škola Poreč, Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića - Poreč, Srednja škola Mate Balote - Poreč i Konjički klub "Furia".
2 Sonja Kotur Lovreković , predsjednica DND-a, dok će učenici SŠ Mate Balote predstavitli svoj projekt vezan uz Giostru: ulazit će u privatna dvorišta Porečana i snimati dokumentarni film o šternama kao važnom elementu lokalne kulture. Njihove kolege ugostitelji iz TUŠ Antuna Štifanića uprizorit će događanja u tipičnoj gostionici toga doba, "kao asocijaciju Goldonija", rekla je ravnateljica Vesna Baranašić , dok se u Konjičkom klubu "Furia" za turnir koji će se, vjerojatno, odigrati u Peškeri, uvježbava nekoliko parova konja i konjanika za što je "zadužen" predsjednik kluba Ivica Milotić . Pobjednik turnira dobit će na dar dva vrijedna samokresa.
Porečki će osnovnoškolci kroz razne radionice u više tehnika izraditi povijesne grbove porečkih plemićkih obitelji, rekle su muzejska pedagoginja Nadia Štifanić Dobrilović i profesorica Renata Maltar .
Predstavljene su radionice u kojima članovi pripremaju program za sljedeću, ali i sve Giostre sljedećih godina. Tako se u suradnji sa Društvom za povijesnu glazbu i plesove iz Venecije (Associazione per la musica e la danza antica a Venezia) organiziraju tečajevi baroknih plesova kojih će poduku pružati muzikologinja i profesorica renesansnih i baroknih plesova Ilaria Sainato sa sveučilišta Pavia-Cremona.
Na aukciji je prije tjedan dana kupljen dokument u kojem se opisuje održavanje Giostre Marijana Nola napisat će pet dramoleta koji zajedno čine omnibus na temelju arhivskih vrela koji tretiraju tematiku porečkoga plemstva za razdoblje 18. stoljeća, pa će članovi Društva odigrati pet kratkih kazališnih predstava na pet lokacija porečke povijesne jezgre glumeći porečke plemiće ispred njihovih izvornih palača, promovirajući na taj način povijesnu baštinu grada. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić upoznala je predstavnike medija sa uključivanjem mješovitog pjevačkog zbora »Joakim Rakovac«, učenika i profesora Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić" u projekt: ma temelju izvornih notnih zapisa iz 18. stoljeća koji se čuvaju u Spomeničkoj knjižnici Muzeja priredit će se repertoar glazbe koja se slušala na istarskom prostoru tijekom 18. stoljeća. Mnoge će se skladbe iskoristiti kao podloga za rad radionice baroknih plesova. Prednost primjene spomenutih notnih zapisa je njihova izvornost i stvaranje ambijentalnog ugođaja onoga vremena.
Ovogodišnji povijesno-kulturni festival Giostra održat će se 11. i 12. rujna.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti